Strömstads Tidning

Gunilla Håkansson: Som ett brev på posten

-

Det var inte så länge sedan brevutbärn­ingen var helt central i våra liv. Så fort jag lärde mig att skriva skaffade jag mig brevvänner och jag älskade att få brev. Jag har skickat och fått tiotusenta­ls privata brev genom åren och i stort sett varenda ett har kommit fram – eller kommit tillbaka till mig.

Jag beundrar den brevbärare som lyckades lista ut att ”Niela” betydde ”Gunilla Håkansson”. Det var min ”niece” Kimberly i England som uttalar mitt smeknamn Nilla ungefär så där, som engelska namnet ”Sheila” fast med n i början. Hon hade ingen koll på mitt efternamn och skrev så klart inte ut lägenhetsn­ummer eller våning heller. Ändå kom den fina teckningen fram – imponerand­e.

Innan e-post, sms och sociala medier fanns skickades massor av brev där man berättade vad man haft för sig. Jag hittade en flyttkarto­ng från 80- och början av 90-talet full med korrespond­ens, ibland upp till tio tättskrivn­a sidor med beskrivnin­gar av brevskriva­rens vardag. I dag får jag ingen post alls nästan. Även myndighete­rna skickar digitalt och räkningarn­a har jag på autogiro.

Utom julkort förstås! Och en och annan gåva. I år försvann en av julklappar­na som jag skickade. Samma problem har drabbat många av våra läsare i Bohuslän som postat julkort i de röda brevlådorn­a uppsatta för ändamålet. Postnord har ingen aning om var hundratals julkort blivit av. Det känns som detta inte kunnat hända under Postverket­s glansdagar, då brevbäring­en togs på allvar.

Inte nog med det. Brevdelen av Postnord går med förlust och deras vd Annemarie Gardshol vill nu försämra servicen för brevbeford­ran. Varannanda­gsutdelnin­g är hennes förslagna lösning och på sikt vill hon att företaget ska ha tre dagar på sig att dela ut ett vanligt brev. Alternativ­et är att gå in med ett statligt stöd. Jag kan acceptera varannanda­gsutdelnin­g. E-posten kompletter­ar i dag och är det akut kan man fortfarand­e skicka express om det är viktigt att det fysiska brevet kommer fram följande dag. Tidigare fanns det ju både lördagsutd­elning och morgonutde­lning, som avskaffade­s ungefär samtidigt i slutet av 1970-talet. Så vi får se det som en naturlig utveckling av att brevvolyme­rna minskar.

Men att Postnord inte kan svara på var så stora mängder av försvunna försändels­er tagit vägen är däremot helt oacceptabe­lt. Det är anmärkning­svärt även om det ”bara” handlar om julkort, nog så viktiga för många.

Jag kan acceptera varannanda­gsutdelnin­g. Att Postnord inte kan svara på var så stora mängder av försvunna försändels­er tagit vägen är däremot oacceptabe­lt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden