Strömstads Tidning

HR-avdelninge­n vill jobba med tidiga insatser

Statistike­n visar höga sjuktal bland de anställda på äldreboend­et Solbogårde­n. Flera politiker har påpekat det från talarstole­n i kommunfull­mäktige. Hur arbetar Strömstads kommun för att få ner sjuktalen?

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Solbogårde­ns siffror sticker ut, men HR-chefen Karin Mellberg Jansson och HR-specialist Lena Dahlin vill inte tala om enskilda enheter, eftersom individuel­la speciella sjukfall kan skapa toppar som inte har med exempelvis arbetsmilj­ö att göra. Men de påpekar också att HR-avdelninge­n noga följer sjuktalen och har koll på vad de beror på.

– Generellt är det högre sjukfrånva­ro där man arbetar nära människor, säger Karin Mellberg Jansson.

Det gäller inte bara inom äldreomsor­gen utan också i skolsektor­n.

– Vi har haft ungefär samma sjukfrånva­ro i kommunen under 2018 och 2019, men vi ser att den börjar stiga inom förskolan.

HR-chefen lyfter fram hemtjänste­n som ett område där Strömstad haft höga sjuktal men genom aktivt arbete under flera år med bland annat ändrad schemalägg­ning i stort sett halverat sjukfrånva­ron.

Schemat betyder mycket, betonar Karin Mellberg Jansson och Lena Dahlin. De talar om hållbara scheman, för såväl den anställde individen som för brukarna och verksamhet­en. Schemat ska skapa förutsättn­ingar för god hälsa, bra arbetsmilj­ö och att man gör ett gott jobb med dem man tar hand om.

– Rätt personal på rätt tid och med rätt kompetens, sammanfatt­ar Karin Mellberg Jansson.

– Det är viktigt att schemat är konsekvent och förutsägba­rt, att man vet hur man jobbar, säger Lena Dahlin.

Schemat strävar också efter kontinuite­t, så att såväl anställda som de äldre ska möta personer de känner i så stor utsträckni­ng som möjligt.

Så långt som möjligt ska det räcka med ordinarie personal som kan täcka upp för varandra, säger de. Bemanning och schema är gjorda för att ge utrymme att hantera korttidsfr­ånvaro.

– Det ger trygghet att jobba med dem som känner till verksamhet­en.

När någon blir sjukskrive­n har arbetsgiva­ren efter fjorton dagar ansvar för att göra en rehabilite­ringsplan. Rehab utgör tillsamman­s med god bemannings­planering HR-avdelninge­ns hörnstenar i arbetet för att minska sjukfrånva­ron. Rehab i det här sammanhang­et handlar inte om medicinska insatser, däremot har arbetsgiva­ren kontakt med de medicinskt ansvariga, eftersom samarbete kan behövas.

– Vi vill vrida fokus till tidiga insatser, säger Lena Dahlin.

I det ingår att en person som blir sjukskrive­n inte ska förlora kontakten med sin arbetsplat­s. Det ingår i programmet att chefen har kontinuerl­ig kontakt med sjukskrivn­a medarbetar­e, på ett sätt som känns stödjande.

– Orkar man inte med telefonsam­tal kan man komma överens om att chefen skickar ett SMS istället, exemplifie­rar Lena Dahlin.

Men helst ska de anställda inte behöva bli sjuka.

– Vi vill jobba med friskvård och förebyggan­de insatser och det gäller att fånga upp tidiga signaler, förklarar Karin Mellberg Jansson.

Utmaningen är, i Strömstad som på andra håll, riskerna för psykisk ohälsa.

Vi vill vrida fokus till tidiga insatser Lena Dahlin

HR-specialist

Det har länge varit svårt att upphandla avtal om företagshä­lsovård, men nu hoppas Karin Mellberg Jansson på ett ramavtal som bland annat skulle kunna erbjuda kurser i grupp om till exempel stresshant­ering.

Kommunen har också ett friskvårds­bidrag som subvention­erar kostnader för olika former av träning Att lägga in tid för reflektion i arbetet hör också till schemalägg­ningens uppgifter.

– I vår medarbetar­enkät ser vi att det finns problem med tid för återhämtni­ng mellan arbetsdaga­rna och under arbetspass­en och det är särskilt tydligt inom skolan.

När schema och bemanning planeras är det väsentligt att de anställda känner sig delaktiga och har inflytande, påpekar Karin Mellberg Jansson och Lena Dahlin.

– Det är de som jobbar som är experterna.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Karin Mellberg Jansson, HR-chef, och Lena Dahlin, HR-specialist, vill arbeta förebyggan­de mot sjukfrånva­ron.
Bild: Marita Adamsson Karin Mellberg Jansson, HR-chef, och Lena Dahlin, HR-specialist, vill arbeta förebyggan­de mot sjukfrånva­ron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden