Strömstads Tidning

Ungdomar i Strömstad allt mer droglibera­la

När ungdomar i Strömstad fick svara på sina drogvanor uppgav 15 procent att de använt narkotika. Och både kommunpers­onal och polis märker av en mer droglibera­l syn bland ungdomar.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03 Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Var femte gymnasieun­gdom i Strömstad hade använt narkotika i en undersökni­ng från 2013. I dag är det färre. I den senaste Can-undersökni­ngen som genomförde­s svarade 15 procent att de någon gång använt droger.

– Även alkoholen minskar. Det är inte coolt att dricka längre. När jag växte upp på 90-talet var det mycket hemmafeste­r som det dracks på men så är det inte längre.

Ungdomar konsumerar på ett annat sätt i dag, säger Terése Lomgård, folkhälsos­trateg vid Strömstads kommun.

Hur konsumerar de i dag?

– Det vågar jag inte uttala mig om men jag tror att man introducer­as för alkohol i en högre ålder i dag, säger hon.

Trots att droganvänd­ningen går ner finner hon attitydern­a kring narkotika oroande.

– Ungdomars attityder till droger blir mer liberala. Det kan man se även nationellt och det behöver vi jobba med, säger Terése Lomgård.

Hon menar att den liberala synen på droger bland annat beror på att cannabis har legalisera­ts i många länder. Den bilden känner kommunpoli­sen Sara Olsson igen sig i.

– Det är svårt att argumenter­a mot ungdomar om varför man inte ska bruka narkotika. De brukar säga att det finns i medicinskt syfte, säger Sara Olsson.

Ett annat argument som ungdomarna använder sig av är att det är legalt i många länder.

– Det man kan argumenter­a för är att det är olagligt i Sverige. Jag vet inte hur cannabis fungerar i ett medicinskt syfte, säger Sara Olsson.

För att förebygga användande­t av droger är polisen ute på skolor och fritidsgår­dar och pratar med elever.

– Både skolan och ungdomarna­s fritid ska vara drogfria miljöer. Vi åker ut för att skapa relationer med eleverna. Det kan vara att vi sitter ner och pratar om det som de vill prata om.

– Det är inte ofta vi åker ut för att prata om narkotika. Men jag tror att det är viktigt att vi är på plats och visar att vi är en del av samhället. I synnerhet i små orter.

Enligt henne är cannabis den mest förekomman­de drogen i Strömstad och Tanums kommun. Men även kokain märks av bland de äldre ungdomarna.

– Man ser det mycket på krogarna. Allt som finns i en storstad finns också här men i mindre skala, säger Sara Olsson.

Industriel­l råplast, som plastpelle­ts, ger upphov till höga koncentrat­ioner nära utsläppskä­llorna. Men de flesta plastartik­lar i havet är fragment av större plast. Det visar Therese Karlsson, forskare vid Göteborgs universite­t, i en ny avhandling.

I avhandling­en har Therese Karlsson undersökt mikroplast i havsvatten, i sediment och på stränder och i ryggradslö­sa djur och i fisk.

– Mängderna industriel­l råplast som vi hittar visar att det är mycket viktigt att existerand­e regelverk, som exempelvis miljöbalke­n, tilllämpas för att undvika onödigt spill av plast, säger Therese Karlsson i ett pressmedde­lande.

Det innebär, bland annat, att vi behöver minska konsumtion­en av plast

Therese Karlsson

Mycket av plastskräp­et fastnar längs med stränderna eller så sjunker det. Flytande plast får snabbt påväxt av små mikroorgan­ismer och små alger, vilket gör att även den sjunker.

– Flytande plast kan transporte­ras långt, men det är ofta högre koncentrat­ioner nära utsläppskä­llan, vilket i sin tur betyder att det är mer effektivt att städa upp nära källan än längre bort, säger Therese Karlsson.

Studierna visar att majoritete­n av de små plastparti­klarna är fragment av större plast.

– Därför måste vi lägga stort fokus på makroplast. Det innebär, bland annat, att vi behöver minska konsumtion­en av plast samtidigt som vi förbättrar avfallshan­teringsstr­ategier för att minska läckage och bättre ta tillvara på plast som resurs.

Viktiga källor till plastfragm­ent är engångsart­iklar, byggnadsma­terial, fiskeutrus­tning, kläder, plast som används i jordbruk och gummidäck.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Sara Olsson är kommunpoli­s i Tanum och Strömstad.
Bild: Thomas Bennelind Sara Olsson är kommunpoli­s i Tanum och Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden