Strömstads Tidning

Nu går vi mot ljusare tider

Äntligen är jordklotet som närmast solen. Det innebär att dagarna blir allt längre – 30 minuter längre i veckan ända fram till midsommar. Och det är nu man ska passa på att tanka solljus, tycker Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg.

- Ulrika Karlsson

Trött och less på den mörka årstiden? Då har vi goda nyheter för nu blir dagarna så mycket längre att det märks. Den 22 december var det vintersols­tånd då det var som mörkast, sedan vände det.

– Anledninge­n till att dagarna blir allt längre är att jorden roterar och lutningen ändras, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Nu breder alltså dagsljuset ut sig över dygnet, med snabb hastighet.

Solen går upp allt tidigare, och ner allt senare, och dagarna blir ungefär fyra till fem minuter längre, varje dag. Det gör cirka 30 minuter i veckan.

Den här veckan går solen i norra Bohuslän upp strax efter klockan 08.30, och ner vid 16.10. I slutet av nästa vecka går det njuta av solen ända till 16.30. Sedan blir det ännu ljusare tider.

Den 20 juni inträffar sommarsols­tåndet, då står solen som högst och dagen är som längst. Efter den dagen blir det sedan allt mörkare igen, fram till vintersols­tåndet.

Januari hade i början av veckan levererat 18 soltimmar, och alla som har satt sin fot utomhus eller bara tittat ut genom fönstret de senaste dagarna vet att de nu är betydligt fler.

Och det är fortfarand­e ingen vinter i sikte, även om det kan bli någon minusgrad om nätterna.

Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg, och på Kunskapsst­öd för psykisk hälsa i regionen, säger att nu när ljuset kommer mår folk generellt bättre än på hösten, men det gäller inte alla.

– De med bipolär sjukdom kan få manier nu på våren när ljuset kommer i större utsträckni­ng. De kan då behöva läkemedel och sjukhusvår­d.

Att det varit så lite sol under hösten och vintern tror han har påverkat flera av oss, men framför allt de med årtidsbund­en depression. Det finns ju delar av Norrland som inte får något ljus alls under delar av vintern, mår de sämre än oss i söder?

– Ja, troligtvis, om man tittar på sjukdomar som påverkas av årstiderna så mår man sämre i norr än i söder. Folk i Sydeuropa är inte lika deprimerad­e till följd av väderskift­ningar.

Har du något råd till oss?

– Var ute i solljuset, sov ordentligt och ha en fast dygnsrytm, och ägna dig åt fysisk aktivitet, säger Harald Aiff.

Om man tittar på sjukdomar som påverkas av årstiderna så mår man sämre i norr än i söder. Folk i Sydeuropa är inte lika deprimerad­e till följd av väderskift­ningar Harald Aiff överläkare i psykiatri

 ?? Bild: Annika Wendler ?? Nu blir dagarna allt längre. Solen går upp allt tidigare och ner senare.
Bild: Annika Wendler Nu blir dagarna allt längre. Solen går upp allt tidigare och ner senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden