Strömstads Tidning

Lanserade sitt eget nazistiska parti i Storbritan­nien

-

Vår Profil fick, som han tyckte, en strålande idé. Han bestämde sig för att bilda ett brittiskt nazistpart­i! Hitler hade ju skapat ett nazistpart­i i Tyskland. Det hade gått bra. Då borde väl han själv kunna grunda ett i England.

Idén var kanske inte så dum. Båda länderna var ganska lika. I båda fanns det människor som inte ville ha krig. Fredsivrar­na i England skulle kunna ansluta sig till hans engelska nazistpart­i. Sedan skulle han försöka nå en uppgörelse med Hitler. Om den lyckades, skulle de kunna dela på världen!

Vår Profil kallades Tom. Liksom Hitler hade han kämpat som soldat i det första världskrig­et. Men där tog likheterna slut. Hitler hade varit en fattig, arbetslös konstnär. Vår Profil var en brittisk adelsman – en baronet, vars anor gick tillbaka till början av 1700-talet.

Tom började i rätt ände – med politik. År 1918 anslöt han sig till de konservati­va. Samma år blev han också invald i det brittiska underhuset, som en av dess yngsta medlemmar.

Men han blev inte långvarig bland de konservati­va. År 1924 gick han över till Labour. Men där trivdes han inte heller. Tom förstod vad som gällde. Han måste bilda ett eget parti – ett riktigt, brittisk nazistpart­i. Det skulle säkert få många röster.

Vår Profil var en känd person. Han var en mycket god talare. Dessutom hade han ytterligar­e värdefull en tillgång – sin fru. Hon kallades Cimmie.

Cimmies pappa var en av Storbritan­niens högsta dignitärer. Han var vicekung av Indien! Men han tyckte inte om Tom och var besviken över att hans dotter inte valt någon annan.

År 1931 gav sig vår Profil ut på en ”studieresa” i Europa. Där besökte han olika nazist- och fascistpar­tier.

Året därpå startade han sitt engelska nazistpart­i. Han döpte det till BUF (British Union of Fascists).

Tom hade lärt sig mycket under sin studieresa.

Han insåg att hans partimedle­mmar behövde en uniform. Det blev svarta skjortor. I Tyskland fanns ju sedan tidigare de nazistiska brunskjort­orna.

Så införde han den sedvanliga nazistiska hälsningen.

När han passerade framför sina anhängare, så hälsade de honom med en uppsträckt arm.

Hans parti behövde en flagga. Tom bestämde sig för en fana, som blev väldigt lik Hitlers hakkorsfla­gga. BUF:s fana var röd med en vit ring i mitten. Men i stället för ett hakkors hade den en s-runa i den vita cirkeln.

Vår Profils parti fick vind i seglen. Många anslöt sig. Till slut kom det upp i 50 000 medlemmar. Det fick också stöd av tidningen Daily Mail.

Tom och Cimmie fick tre barn tillsamman­s. Men äktenskape­t blev inte särskilt lyckligt. Det var säkert mest vår Profils fel. Han hade skaffat sig en älskarinna som hette Diana. Hon var gift med en brittisk baron.

År 1933 blev Cimmie sjuk och dog. Då blev det fritt fram för Diana. Hon skilde sig från sin baron och flyttade ihop med vår Profil i stället.

År 1934 drabbades BUF av ett par bakslag. Många blev upprörda över svartskjor­tornas framfart vid partiets demonstrat­ioner. I Tyskland inträffade också ”de långa knivarnas natt”, då Hitler lät döda ett 60-tal SA-män. Det ledde till att många fick upp ögonen för vad Toms parti stod för. Men vår Profil gav inte upp. Han fortsatte att jobba med sitt brittiska nazistpart­i. År 1936 reste han och Diana till Tyskland. Där fick de träffa Hitler. Den tyske ledaren var redan god vän med Dianas syster Unity, som kallades ”hans engelska väninna”.

Under besöket passade Tom på att gifta sig med Diana. Joseph Goebbels hjälpte till att arrangera bröllopet. Det ägde rum i en liten lokal på det tyska propaganda­ministerie­t. Hitler och Unity fungerade som vittnen. Som bröllopspr­esent gav Hitler dem sitt fotografi i en silverram.

Efter bröllopsmi­ddagen drog sig Hitler och vår Profil tillbaka för att diskutera storpoliti­k, endast åtföljda av en tolk.

Tom återvände hem till England. Hans svartskjor­tor fortsatte att slåss på gatorna. Men molnen hopade sig vid horisonten. Den brittiska regeringen införde ett förbud mot politiska uniformer.

Så kom kriget. Då blev vår Profil häktad och sattes i fängelse. Där hamnade även hans fru Diana. BUF förbjöds.

Tom ägnade sig åt att sitta och läsa böcker. År 1943 förbyttes fängelset till en husarrest.

Efter kriget blev vår Profil fri. Han gjorde en del försök att blåsa liv i sitt parti. Men det gick dåligt. Engelsmänn­en ville inte ha något nazistpart­i.

Vem var han?

Efter bröllopsmi­ddagen drog sig Hitler och vår Profil tillbaka för att diskutera storpoliti­k

Förra veckans Profil: Constanze Mozart. Föddes den 5 januari 1762 i Zell im Wiesental i Tyskland. Var gift med Wolfgang Amadeus från 1782 till hans död 1791. De fick sex barn tillsamman­s. Constanze dog i Salzburg den 6 mars 1842.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden