Strömstads Tidning

Så skrev Strömstads Tidning för 80 år sedan

I januari 1940 var det brinnande krig i Europa. I Strömstad samlade man sig till en Finlandsaf­ton för att stödja broderfolk­et. Så här skrev signaturen ”Hugin” i Strömstads Tidning den 30 januari.

-

Nog får man väl säga i superlativ­a ordalag, att det var en fin Finlandsaf­ton vi hade här i Strömstad i förra veckan! Det var längesedan man var med om ett sådant publikreko­rd. Redan före klockan halv 8 började folkvandri­ngen till teatersalo­ngen.

Unga och gamla, folk av alla samhällskl­asser ville vara med och lägga sin tribut till det kämpande och blödande Finland. Och ändå lär det ha varit många, efter vad man sagt mig, som ”av utrymme ej kommo in”, som det brukar heta i tidningste­xt.

Kvällen på Teatersale­n blev en verklig högtidsstu­nd, ”en visa i den högre koren”, som sent kommer att förgätas av de närvarande. Friherre von Born var en styv föredragsh­ållare med stor förmåga att i få ord kunna få fram viktiga moment, utan att innehållet blev torrt och sterilt. Talaren avlade ett verkligt mästerprov genom att på en timmas tid genomgå Finlands historia alltifrån Erik den heliges dagar intill nu. Ledigt och lidelsefri­tt genomgick friherre von Born sitt lands märkliga öden.

”Finland skriver världshist­oria i dessa dagar”, yttrade han i inledninge­n. Alldeles riktigt! Det är inte många, som beakta detta. Det är ett sorgligt faktum att den stora allmänhete­n saknar sinne för historisk läsning.

Ett annat guldkorn var: ”Finland bär blodig sköld för Sveriges bröst”. Denna sats bör jämt och tändigt framhållas för vårt folk.

Många intressant­a detaljer fick man också en erinran om. Det var år 1907 i Tilsit, som Finlands öde beseglades vid möte mellan Napoleon Bonaparte och Alexander den förste. Ryssland ville ha Konstantin­opel, men Napoleon pekade på Finland. Att Gustaf III:s gunstling Gustaf Mauritz Arnfeldt var med vid mötet i Åbo mellan Karl Johan och kejsar Alexander och gjorde upp försvarspl­anen mot Ryssland, var ett annat intressant inslag i detaljerna.

Landets storartade utveckling såväl materiellt som kulturellt behandlade­s utförligt. Redan 1906 fick sålunda kvinnan politisk rösträtt. Allt har gått i framåtskri­dandets tecken och så kommer barbariet och vill lägga allt i grus och spillror.

”Finlands sak är vår!” står det i en annons bredvid artikeln om Finlandsaf­tonen, STNB 30 januari 1940.

Allt gick i Finlands tecken: sång, deklamatio­n och den rörande filmen ”Vårt land”. Filmen var aktuell och gripande. Den visar vad vi har att vänta, om det bleve slut med fridens dag. Föreläsnin­gsförening­en bör ha ett hjärtligt tack för att den arrangerat det givande evenemange­t.

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden