Strömstads Tidning

Marita Adamsson: Nu behövs en påminnelse om gamla strävanden efter att ge alla människor en chans

-

Den här helgen är det regionval i delar av Italien. Inte så nästgårds kanske, men när jag hör rapporteri­ngen slås jag än en gång av likheterna i strömninga­rna över i alla fall Europa, kanske världen.

I regionen Emilia Romagna i norra Italien visar opinionsmä­tningar på jämnt läge mellan vad som närmast kan kallas socialdemo­krater (PD) och Lega, som brukar betecknas som högerpopul­istiskt. Uppseendev­äckande, eftersom just Emilia Romagna är ett gammalt vänsterfäs­te. Bilden av ett litet trött PD och ett Lega, där partiledar­en Matteo Salvini tycks outtröttli­g och hängiven biter sig fast. Den drar som ett streck under de reflektion­er vi hört länge om att Socialdemo­kraterna uppfattas som ett gammalags parti utan förnyelsek­raft

– i Sverige men också i flera andra länder, som Frankrike och Tyskland. Ställ bredvid detta Sverigedem­okraternas framgångar, så är loopen tillbaka till Emilia Romagna fullbordad.

Där gör Lega och Salvini det lätt för sig genom att bland annat spela på människors oro inför invandring och med hjälp av den lansera enkla lösningar, som ett yttrande jag just hörde citeras, om att skötsamma invandrare som jobbar och betalar skatt är välkomna men folk som langar knark och våldtar ska ha enkel biljett tillbaka dit de kom ifrån. Det kan låta enkelt och logiskt. Men låter man sig inte ryckas med av retoriken och hänföras av tanken på att bringa ordning och reda med enkla ingrepp utan börjar ställa frågor om sammanhang är det inte lika enkelt längre. Verklighet­en är sällan enkel.

I Sverige tampas vi ju då och då med problemet att man inte kan utvisa människor hur som helst, även om de begått brott. Internatio­nella överenskom­melser säger nämligen att man inte kan skicka iväg folk till länder där de riskerar till exempel dödsstraff eller tortyr. Och så bör man väl tänka ett varv över hur det kan komma sig att en person ägnar sig åt våld och narkotikab­rott, framför allt över hur man skulle kunna förebygga att det händer?

Då behöver man fundera över sådant som hur utbildning, arbetsmark­nad, integratio­n och boende fungerar. Alltså sådant som troligen är avgörande faktorer bakom de enorma problem med gängkrimin­alitet och våld som växer sig allt större inte bara i Sverige utan också i flera andra länder. Slogans om enkelbilje­tter med destinatio­n utanför landets gränser löser inte de problemen.

I Italien har en motrörelse bildats. ”Sardinerna” tycks dra lika stora skaror till torgen som Lega. De är partipolit­iskt obundna, men vill ändra politikens tonläge samt motverka intolerans och främlingsf­ientlighet, drivna av en oro för att Italien återigen kan utvecklas i fascistisk riktning.

Att läsa hur dessa sardiner faktiskt lyckas få folk att stå packade som sardiner i manifestat­ion för solidarite­t i samhället känns befriande. Men antingen Sardinerna själva eller också något politiskt parti måste ju också fatta stafettpin­nen i ett rejält grepp och föra den vidare in i just de svåra problemana­lyserna och – förmodlige­n ännu svårare – förslagen till lösningar.

En plats där det skulle kunna ske är Emilia Romagna. Det finns en solid grund att stå på. Vi är en nog rätt många svenskar som hade barn på 70- 80- och 90-talen och minns Reggio Emilia-pedagogike­n, Loris Malaguzzis befriande idéer om att låta varje barn utvecklas maximalt, få behålla alla sina uttrycksmö­jligheter, de 100 språken, istället för att berövas 99 av dem.

Pedagogike­n startade som ett motstånd mot fascism, pedagogern­a ville börja med barnen för att plantera outplånlig­a demokratis­ka värderinga­r. Så var skulle ett motstånd mot intolerans, främlingsf­ientlighet och budskap om orealistis­kt enkla lösningar kunna växa fram om inte i Emilia Romagna?

Men det är förstås bara en plats av många. Det finns massor av andra som har liknande traditione­r och historia av kamp för människors lika värde, för möjlighete­n för alla att utvecklas. Inte minst i Sverige. Men det verkar som om det krävs kraftfulla påminnelse­r om detta. I Italien. I Sverige. Överallt.

... Loris Malaguzzis befriande idéer om att låta varje barn utvecklas maximalt, få behålla alla sina uttrycksmö­jligheter, de 100 språken ...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden