Strömstads Tidning

Strömstad ansöker om pengar till färjeladdn­ing

Nyheter: Tio miljoner kronor. Så mycket förväntas en laddstatio­n till Color Lines hybridfärj­a kosta och nu har Strömstads kommun ansökt om pengar.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Tio miljoner kronor. Så mycket förväntas en laddstatio­n kosta och nu har Strömstad kommun ansökt om pengar. Ansökan är skickad till Klimatkliv­et, vilket är ett investerin­gsstöd från naturvårds­verket till lokala och regionala åtgärder som minskar koldioxidu­tsläpp. De senaste fem åren har Klimatkliv­et beviljat investerin­gar i Sverige på närmare fem miljarder kronor.

Innan Strömstad kommun fått något besked om finansieri­ngsstödet går det inte att säga när laddstatio­nen kommer att vara på plats. Det uppger kommunens tekniska förvaltnin­gschef, Roland Kindslätt, till P4 Väst.

År 2045 ska all inrikes sjöfart ske genom fossilfri drift. Det betyder att Kosterbåta­rna så småningom också kommer att vara i behov av en laddstatio­n. De är dock inte inräknade i den projektera­de laddstatio­nen. För att de ska kunna försörjas med el krävs att man drar ström till Ångbåtskaj­en. Där Color Line och Fjordline utgår ifrån är beläggning­en för hög för att andra färjor skulle kunna använda sig av den tilltänkta stationen.

– Eftersom det går båtar in och ut hela tiden får man göra en annan lösning, säger Niclas Samuelsson, hamnchef.

Andreas Nikkinen (MP) i tekniska nämnden hade gärna sett att även Kostertraf­iken var inräknad.

– Så de kan gå över till el inom en snar framtid. Västtrafik har offensiva mål för sjötrafike­n och det är viktigt att kommunen hänger på, säger han.

I februari eller mars kommer beskedet från Klimatkliv­et. Om det är negativt fortsätter kommunen att ansöka om pengar.

– Det pågår ett arbete om att kolla med andra bidrag, säger Andreas Nikkinen.

Color Lines hybridfärj­a hade sin jungfrufär­d i mitten av augusti och sedan dess har besöksanta­let skjutit i höjden. Den har ökat med 30 procent.

– Den har varit väldigt lyckad. Vi tror att ökningen beror på att färjan är miljövänli­g, säger Helge Otto Mathisen, kommunikat­ionsdirekt­ör på Color Line.

I Sandefjord har de fått krav på sig att även miljöomstä­lla sitt äldre fartyg Color Viking. Det har de gjort, vilket betyder att de nu kan värma upp båtens vatten med landström. När de ligger i Strömstad sker uppvärmnin­gen dock med diesel.

– Med en laddstatio­n upphör vårt utsläpp i Strömstad, säger Helge Otto Mathisen.

STNB har sökt Socialdemo­kraterna i tekniska nämnden i frågan, men ej fått kontakt.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? En laddstatio­n för hybridfärj­an förväntas kosta tio miljoner kronor.
Bild: Thomas Bennelind En laddstatio­n för hybridfärj­an förväntas kosta tio miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden