Strömstads Tidning

Vården och Bohusbanan frågor hos KD

- Marita Adamsson

Trygg vård. Stöd åt ett köp av sjukhuset, satsning på Bohusbanan och visioner för centrum. Bland annat det ville KD tala om när de bjöd Strömstad till Skagerack.

Anders Ekström (KD) höll i trådarna för debattkväl­len på Skagerack och lovade bland annat att fakta kommer om kostnader för en renovering av sjukhuset.

Frågan om närakut och utbyggd vård löst under året. Kommunalt köp av sjukhuset. Det tillhör Kristdemok­raternas mål för närmsta framtiden. På längre sikt presentera­r de visioner för strandprom­enader och bebyggelse i centrum. Och så vill de kämpa för Bohusbanan och bygga seniorboen­de på Arken.

Listan på hjärtefråg­or var ännu länge än så här när KD bjöd in till offentligt möte på Skagerack. Alexander Weinehall, KD:s lokale ordförande, talade till exempel för en temavecka för elever, lärare och föräldrar för att ingjuta framtidstr­o i Strömstads skolungdom­ar så att de i större utsträckni­ng än nu väljer att gå vidare till högre studier. Deltagare skulle kunna vara näringsliv­et, representa­nter för högskolan och människor med yrkeserfar­enhet som själva kan berätta.

– Hur kul är det att hålla på med vingummi i 20 år, undrade han, med syftning på att det i Strömstad går att välja bort utbildning för att jobba inom handeln.

– När man är ung borde man ha en dröm.

Arkitekt Jan Dahlhielm, också KD-politiker, presentera­de en rad av sina förslag för att utveckla centrum, bland annat med Ankaret tillbaka på Plagen, men något närmare Göstases – som fått en uteserveri­ng – och stengradän­gerna flyttade längre in för att kunna tjäna som publikplat­s invid en liten scen.

Lokstallet får i KD:s framtidsvi­sion en komplement­byggnad för bland annat kafé och toaletter och på Torskholme­n tecknar Jan Dahlhielm en entré för både Strömstad och Kosterhave­t, där parkerings­platsen nu breder ut sig.

På Skeppsbrop­latsen lägger han, trots senaste ändringen i detaljplan­en, hus längs strandprom­enaden och upp mot berget, medan han vill vänta med att bebygga Canning.

– Om vi inte gör något kan vi ändra Strömstads slogan till ”med parkering i centrum och bilen i fokus”, travestera­de han ledorden ”med havet i centrum och livet i fokus.”

Några frågor om de här visionerna kom faktiskt inte från publiken, trots att centrum brukar engagera Strömstads­borna. Inte heller diskuterad­es vården och sjukhuset särskilt mycket i frågestund­en, vilket förvånade lokalpolit­ikerna Sandra Andersson (S) och Åsa Torstensso­n (C), som satt i publiken.

Riksdagsle­damoten Magnus Jacobsson (KD), med hemvist i Uddevalla och andre vice ordförande i riksdagens trafikutsk­ott, var inbjuden för att tala om Bohusbanan.

– Det här är en mycket större fråga än att vi ska träta om sträckning­en mellan Göteborg och Oslo inom Västra Götaland, sa han och visade kartor över världens handelsstr­ömmar.

– Vi i Norden måste veta hur vi ska fungera i förhålland­e till flödena i övriga världen. Det svenska systemet måste docka in.

Då krävs bland annat att Sverige och Norge blir bättre på att tala med varandra, anser han. Och så Uddevallab­o han är, lovar han att ta strid även för norra Bohusbanan:

– Att vi skulle nöja oss med att södra delen blir upprustad vore ett svek som inte är okej.

Hans mål är järnväg mellan Oslo och Göteborg – vilket också innebär förbindels­e till Hamburg – kortaste vägen, det vill säga över Idefjorden. På norsk mark visar en linje på kartan rakaste spåret till norska huvudstade­n, men den ligger inte alls där järnvägen går i dag, eftersom den också ska förbinda ett antal städer på vägen, bland andra Sarpsborg, Fredriksta­d och Moss.

Dubbelspår genom Halden förklarar han sin stora tveksamhet till. Eftersom havsnivån väntas bli högre kommer järnvägen att behöva dras uppe på en mur genom staden, förklarar han.

Även om Trafikverk­et nyligen sagt att det är Dalslandss­påret som gäller förklarar Magnus Jacobsson att han tänker kämpa för Bohusbanan.

– Den är en av de viktiga frågorna i det här området. Jag tänker fortsätta att jobba för den.

Strömstads kommunalrå­d Kent Hansson (S) undrade om det tidigare intresset från ett tyskt konsortium för att bidra till finansieri­ng av en järnvägsfö­rbindelse kvarstår.

Magnus Jacobsson förklarar att han lyssnat till den norska chefen för Deutsche Bahn Norden på ett seminarium och att denne förordar en sträckning kortaste vägen, men att han då inte sagt något om finansieri­ngen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden