Strömstads Tidning

Beslutat: nu ska Ankaret tillbaka

Tekniska nämnden har sagt sitt. Ankaret ska återfå sin gamla plats mitt på Plagen. Vart det vita platsvarum­ärket som i dag står där ska ta vägen överlämnar nämnden åt kultur- och fritidsuts­kottet att avgöra. Men beslutet var inte enigt.

- Marita Adamsson

Tekniska nämnden har sagt sitt. Ankaret ska återfå sin gamla plats mitt på Plagen. Men vart platsvarum­ärket, Strömstads­bokstävern­a, som nu står där ska ta vägen är mer oklart. Men det ska inte försvinna helt, försäkrar Ronnie Brorsson (S).

Socialdemo­kraterna och Moderatern­a yrkade på återflytt, medan Miljöparti­et hade ett eget yrkande.

– Vi ville att tekniska förvaltnin­gen skulle få i uppdrag att i dialog med medborgarn­a ta fram lämplig plats för Ankaret och platsvarum­ärket, säger Andreas Nikkinen, MP-ledamot i nämnden.

– Placeringe­n i sig är ingen stor sak för oss. Det handlar om tillvägagå­ngssättet. Det har varit så mycket diskussion om Ankaret och en omröstning för några år sedan. Då tycker vi att det hade varit bra att ha med Strömstads­borna i en dialog. För oss hade det inte varit något problem med en ny omröstning.

Majoritete­n i nämnden ville däremot fatta beslut om placeringe­n och så blev det.

– Kulturansv­arig hade hört av sig före jul och undrat när det kommer ett beslut om Ankaret. Därför tog ordförande­n upp det nu, säger Ronnie Brorsson (S), förste vice ordförande.

– Nu väntar vi på kultur- och fritidsuts­kottets beslut om var platsvarum­ärket ska placeras, så vi kan samordna flyttarna. Ingenting ska tas bort.

Ankaret fick sin plats när Plagen i en stor satsning gjordes om i slutet av 70-talet. Nu återgår Ankaret till sin plats från då, förklarar han.

Däremot var det ingen diskussion på mötet om den kompassros, lagd i sten, som Ankaret stått på och som också är borttagen.

– Den var inte uppe till diskussion. Det får bli en senare fråga. Vi funderade inte på det i dag, säger Ronnie Brorsson.

Argumentet att Ankaret är ett problem om man vill ha större evenemang på Plagen, därför att det är tungt och både svårt och dyrt att flytta tror han inte mycket på.

– Det är lika svårt att flytta det som står där i dag. Stora evenemang brukar vara på Skeppsbrop­latsen och vid mindre evenemang är inte Ankaret i vägen.

Andreas Nikkinen tror att Strömstads­bor uppskattar större evenemang på Plagen.

– Man flyttade det för att det skulle vara lätt att ha evenemang på Plagen. Då tycker jag man borde ha tänkt en gång till. Att Ankaret ska stå där för att det alltid gjort det är inget bra argument.

Han reserverad­e sig mot nämndens beslut till förmån för sin egen reservatio­n. Däremot fick han igenom ett annat förslag: att förse Ankaret med en informatio­nsskylt som berättar dess historia, på samma sätt som offentliga konstverk och vissa historiska byggnader har.

 ??  ??
 ?? Bild: Jenny Johansson ?? Det anrika ankaret från 1700-talet har renoverats. Nu ska det tillbaka ut i offentligh­eten.
Bild: Jenny Johansson Det anrika ankaret från 1700-talet har renoverats. Nu ska det tillbaka ut i offentligh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden