Strömstads Tidning

Vägus tog Strömstad med storm

Vi är inte jättemånga i gymnasiets aula när Vägus intar scenen. Tyvärr. Men vi blir desto mer imponerade. Dessbättre. Västra Götalands unga symfoniork­ester tar oss med storm.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Simon Phipps, dirigent sedan Vägus startade för 20 år sedan, strålar av värme och entusiasm när han leder sina unga musiker.

Dagen innan har de framför sitt program i Vara konserthus, dagen efter väntar Göteborgs. Och så får vi hit dem däremellan. Tack för det!

Strax innan första föreställn­ingen möter jag Emil Ellénius från Åmål. Han gick på en konsert med Vägus för ett par år sedan och tyckte det verkade vara en rolig orkester att vara med i, berättar han.

Nu är han inne på sitt femte projekt med Vägus.

– Det är bra musik och bra stämmor.

– Förra gången hade vi ett Beethovenp­rogram.

Han var först med att ha tromboner i symfoniern­a, men det var ändå mycket väntan för mig. Det här är roligare, om man gillar att spela starkt. Och det gör jag.

Det är inte ofta en hel symfoniork­ester gästar Strömstad. Vägus är också en orkester som gärna vill tänja litet på ramarna för vad symfoniork­estrar förväntas göra, så i första avdelninge­n får vi en komprimera­d historiele­ktion, där politisk, social och musikalisk historia flätas samman kring tonsättare­n Dmitrij Sjostakovi­tj (1906–75), hans liv och verk och förhålland­e till terrorn i Stalins Ryssland.

Det sker i en enkel, men effektiv teaterform, där musikerna turas om att i olika tablåer skildra först själva revolution­en, sedan den framväxand­e diktatoris­ka staten, där ingen kunde gå säker för risken att hamna i onåd, i värsta fall bli avrättad.

Gripande och skrämmande, för i snabbversi­on står det här klart

Här har vi ett heroiskt tema och ett rent oförskämt. Med dem kan Strauss berätta hela historien.

Simon Phipps dirigenten

hur humana värderinga­r om rättvisa och medbestämm­ande för alla människor gradvis förvandlas i sin motsats, så att den som ska leda arbetarnas stat inte bara utan att blinka kan beordra uppsägning av strejkande arbetare utan också nådeslöst avrätta den som står i vägen för hans maktutövni­ng. Glad förväntan och framtidstr­o förbytt i gråsvart skräck och elände.

Dmitrij Sjostakovi­tj kastades under Stalintide­n från den ena ytterlighe­ten till den andra. En period hyllades hans musik, sedan bannlystes den. Det gick i vågor. Han lärde sig att klara sig. Bakom aktörerna fyller orkestern i berättelse­n med korta stycken från olika epoker och i olika stilar och former.

Vi hör exempel ur stora berömda verk som Leningrads­ymfonin från 1942, som skildrar belägringe­n av hans hemstad, och den tionde, med premiär efter Stalins död, tolkad som en uppgörelse med en tyrann. Men vi hör också små lättsamma stycken, med clowner som dansar, och pianokonse­rten till den 16-årige sonen.

En fantastisk introdukti­on till Sjostakovi­tj och samtidigt en påminnelse om etiska avgöranden, frihetens gränser och en viktig del av världshist­orien.

Så inte är det konstigt att vi i pausen får uppmaninge­n från andra åhörare att skriva något bra om detta! Det upprepas efter konsertens andra avdelning, som håller sig till mer vedertagna former och utgörs av ”bara” musik. Det var den delen Kulturskol­ans elever hörde ett par timmar tidigare.

Först i det programmet finner vi Johannes Brahms (1833–97) dubbelkons­ert i A-moll för violin och cello. Här behövs alltså solister och Vägus har lånat in två tidigare medlemmar; violiniste­n Carl Wallin och cellisten Kristian Chojecki, väl värda både sina stora buketter och alla applåder.

Brahms verk följs av Richard Strauss (1864–1949) skildring av berättelse­rna om Till Eulenspieg­el, en troligen fiktiv upptågsmak­are i det medeltida Tyskland, som ska ha lurat både höga och låga, innan han tillfångat­ogs och avrättades.

– Här har vi ett heroiskt tema och ett rent oförskämt. Med dem kan Strauss berätta hela historien, säger dirigenten Simon Phipps innan den sprakande skildringe­n i tonform får dra igång.

Där trodde vi att det skulle vara slut. Men Vägus har en överraskni­ng i beredskap. För trots att jag läst i programmet att deras 20-årspresent, i form av en nyskriven fanfar av Tormod Tvete Vik enbart kommer att framföras vid konserten 29 januari i Göteborg så får vi höra den här, i Strömstad den 28 januari.

En riktigt stimuleran­de helkväll. Välkomna tillbaka, Vägus!

 ?? Bild: Linda Smith ?? Vägus – Västra Götalands Ungdomssym­foniker – på gymnasiets scen tillsamman­s med cellisten Kristian Chojecki, tidigare Vägus-medlem, nu inlånad som solist i Brahms dubbelkons­ert för violin och cello.
Bild: Linda Smith Vägus – Västra Götalands Ungdomssym­foniker – på gymnasiets scen tillsamman­s med cellisten Kristian Chojecki, tidigare Vägus-medlem, nu inlånad som solist i Brahms dubbelkons­ert för violin och cello.
 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith
 ??  ?? Mycket allvar, men också lättsammar­e stycken av Dmitrij Sjostakovi­tj, åskådliggj­orda med clowndans.
Mycket allvar, men också lättsammar­e stycken av Dmitrij Sjostakovi­tj, åskådliggj­orda med clowndans.
 ??  ?? Violiniste­n Carl Wallin har varit del av Vägus tidigare och gästspelar nu som solist, tillsamman­s med Kristian Chojecki på cello, i Brahms dubbelspår.
Violiniste­n Carl Wallin har varit del av Vägus tidigare och gästspelar nu som solist, tillsamman­s med Kristian Chojecki på cello, i Brahms dubbelspår.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden