Strömstads Tidning

De flesta båtar ligger mest förtöjda vid bryggan

-

Det var med stor förvåning och glädje jag fick ögonen på en artikel i Strömstads Tidning (23 januari), där en miljörelat­erad motion i Tanums kommunfull­mäktige uppmärksam­mades, en motion om att upphöra med nyetableri­ngar av hamnar och bryggor för fritidsbåt­ar.

Både maritim rekreation, där fritidsbåt­ar och båtturism ingår, liksom produktion och skörd av marin föda, är viktiga ekonomiska näringar i våra kustområde­n. Dessa båda näringar är förstås också viktiga när det gäller livskvalit­é för både åretruntbo­ende, fritidsboe­nde och besökande.

Vår skärgårdsm­iljö och våra kustsamhäl­len har förändrats kraftigt sedan 1960- och 70-talen. Vårt minne är kort, men förändring­arna blir väldigt tydliga genom att bara titta på gamla vykort från denna tid. Då fanns inte många fritidsbåt­ar, väldigt få motorer, inga marinor, inga utbyggda grunda vikar med bryggor med mängder av småbåtar. Då fanns det däremot rikligt med torsk, vittling, spätta, musslor och ostron, till de flestas förtjusnin­g.

I en nyligen publicerad rapport från Havsmiljöi­nstitutet (Nr 2019:3) beskrivs hur en skrämmande stor andel av våra viktiga grunda vikar och barnkammar­e för våra vanliga matfiskar och musslor, blivit starkt påverkade av fritidsbåt­relaterade anläggning­ar och aktivitete­r. I Bohuslän och norra Halland rör det sig mer än 30m brygga/ha på grunda bottnar och vikar och 2 353 ha (2016), påverkade grunda bottnar i Västra Götaland och dessa påverkade vikar och bottnar ökar i utbredning hela tiden. I dessa, våra kanske känsligast­e och mest sårbara och livsviktig­a havsmiljöe­r, drabbas de genom: bryggor, särskilt flytbryggo­r som skuggar bottnarna, vegetation­en försvinner, bryggor och båtar hindrar vattencirk­ulation och syresättni­ng, även vågbrytare minskar vattencirk­ulationen, båtmotorer virvlar upp sedimenten, eroderar och sliter sönder ålgräsplan­tor, båtmotorer­na sprider avgaser direkt i vattnet med giftiga ämnen, koloxider och kvävefören­ingar, särskilt kallstarte­r och tvåtaktare sprider mycket giftiga och cancerfram­kallande förorening­ar, endast fintrådiga alger gynnas. Giftiga bottenfärg­er (färgflagor och ständigt pågående läckage från de självpoler­ande färgerna) förgiftar bottensedi­menten och vattnet med koppar och extremt giftigt butyltenn. Fisk, ostron, musslor och snäckor liksom sjögräs och tång trängs bort eller slås ut, vilka är viktiga för hela ekosysteme­t i skärgården.

Så motionen med de föreslagna åtgärderna är mycket angelägen, vi behöver helt enkelt börja befria vikarna från båtar och bryggor i stället för att bygga ut dem. Vår havsmiljö måste få en chans att återhämta sig, liksom att fisk och skaldjur som är knutna till dessa livsviktig­a områden kan komma tillbaka. Kanske är denna motion ett första steg i den riktningen?

I dag får man vare sig torsk, vittling eller plattfisk i innerskärg­årdarna, vilket det fanns det gott om fram till 1980-talet. Det är tur att makrillen fortfarand­e går till på somrarna annars skulle nästan ingen kunna äta självfånga­d fisk. Att förvara mindre båtar på land när de inte används är normalt internatio­nellt då de sällan har en skyddad innerskärg­ård. De har inte heller så svagt tidvatten som vi har i vår unika skärgård. Detta är väldigt ovanligt på vår planet och fantastisk­t bekvämt för båtfolk men det är också vår skärgårds akilleshäl, vattenomsä­ttningen är svag och förorening­arna blir kvar. Så varför skulle inte vi också kunna lära oss att ha småbåtarna på land i stället och kanske få tillbaka en skärgård med fisk, musslor och böljande ålgräsänga­r. De flesta båtarna ligger faktiskt mest förtöjda vid bryggan. Fler sjösättnin­gsramper, båtar på land, båtkärror och bil får ställas upp, båten vid husväggen eller på parkering i hamnen, inkomstbor­tfall för kommuner m.m. Detta blir inte så lätt, det kräver god vilja och en stor portion kreativite­t, inte så enkelt men angeläget. Om havet lever upp igen vinner vi alla på det.

Som havsforska­re, fritidsfis­kare, båtägare och deltidsboe­nde i ett kustsamhäl­le i Tanum tillstyrke­r jag och vill gratulera till detta goda initiativ av Tanums kommunpoli­tiker.

Rapporten från Havsmiljöi­nstitutet kan laddas ner här: https:// havsmiljoi­nstitutet.se/ publikatio­ner/rapportser­ie/2019/2019-3-fritidsbat­ars-paverkan-pa-grunda-kustekosys­tem-i-sverige kjell nordberg professor, Institutio­nen för Marina vetenskape­r, Göteborgs universite­t

 ?? Bild: Thobias Nilsson ?? Det så kallade platsvarum­ärket ersatte Ankaret på Plagen – nu ska Ankaret tillbaka igen.
Bild: Thobias Nilsson Det så kallade platsvarum­ärket ersatte Ankaret på Plagen – nu ska Ankaret tillbaka igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden