Strömstads Tidning

Nedskärnin­gar väntar för Tanums skolor

Under tisdagen klubbades de skolbespar­ingar som ska göras under åren framöver. Det får Louise Thunström (S) att känna sig orolig för barnen.

- Arvid Brandström

Tidningen har tidigare skrivit om nedskärnin­garna som väntar äldreomsor­gen i Tanums kommun. Men ännu större besparinga­r ska göras inom skolan. Totalt ska det sparas tio miljoner kronor inom kommunen, fyra av dem plockas av barn- och utbildning­snämnden. Bland annat ska personaltä­theten inom förskolan och grundskola­n minskas. Den besparinge­n påbörjades i maj i fjol men gick inte att hålla utan överskred budget med närmare en miljon, enligt opposition­srådet Louise Thunström (S).

– Jag tycker inte att vi kan spara inom förskolan. Om vi ska spara i längden så måste vi lägga grunden tidigt. Vi kan inte göra det på de små barnen, säger Louise Thunström (S), andre vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Hon röstade emot förslaget och vill inte att skolan ska spara pengar överhuvudt­aget.

– Vi är en välmående kommun, men vi ska alltid spara på de yngsta. Skär i de högre leden i stället och skona barnen. Vi har en växande tjänsteman­nakår och har anställt under det senaste året. Men det handlar om prioriteri­ngar.

Louise Thunström (S) hade hellre sett att parkerings­avgifter infördes under sommaren, vilket indirekt hade kunnat ge mer pengar till barn- och utbildning­snämnden.

– De små barnen är vår tillväxt, säger hon.

Bland de effektivis­eringsåtgä­rder som röstades igenom finns en konsekvens­beskrivnin­g. För förskolan nämns bland annat: Svårighet för personal att få ut raster, ökad stressnivå för personalgr­uppen och att resurserna för barn i behov av särskilt stöd kan komma att begränsas.

Några av konsekvens­erna som nämns för grundskola­n är minskad studiero som bidrar till ökad stress för barn som har svårt att fokusera vid inlärning, risk för ökat antal sjukskrivn­ingar och ett begränsat utrymme för speciallär­are.

– Det känns oroande. När jag läser om barnen som behöver mest hjälp, då blir jag orolig och bekymrad, säger Louise Thunström.

Under tisdagen klubbades förslaget igenom.

– Nu har vi förlorat och får jobba på, det är demokratin­s gång, säger hon.

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Ida Östholm (M) röstade för förslaget.

– Effektivis­eringsuppd­raget innebär att vi måste skapa effektiva verksamhet­er Jag tror inte att kvaliteten på utbildning­en kommer att förändras. Det handlar om att ha rätt person på rätt plats och vi satsar på kompetensu­tveckling, säger hon.

Nu är det mycket som ska sätta sig.

– Det här året och fler framöver kommer att bli tuffa. Vi har ett underskott som vi måste hämta hem och vi har effektivis­eringskrav på oss. Det är klart att det blir en utmaning men vi tar också ansvar för hela kommunen, säger Ida Östholm (M).

Om vi ska spara i längden så måste vi lägga grunden tidigt.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Besparinga­r inom skolperson­al beslutades i maj förra året men dem lyckades inte förvaltnin­gen hålla, kostnadern­a stack iväg 900 000 kronor enligt Louise Thunström (S).
Bild: Thomas Bennelind Besparinga­r inom skolperson­al beslutades i maj förra året men dem lyckades inte förvaltnin­gen hålla, kostnadern­a stack iväg 900 000 kronor enligt Louise Thunström (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden