Strömstads Tidning

Läget för torsken bättre än väntat längs västkusten

Provfiske visar att det är gott om småtorsk utmed Bohusläns kust. Beskedet kommer strax efter det att torskbestå­ndet i Västerhave­t krisstämpl­ats ännu en gång av internatio­nella havsforskn­ingsrådet och den redan lilla torskkvote­n halverats inför 2020 års f

- Ulf Blomgren

Strax före årsskiftet blev EUförhandl­ingarna om årets fiskekvote­r färdiga. När det gäller torsken, som en gång var det svenska yrkesfiske­ts viktigaste art, är restriktio­nerna kraftfulla.

Riktat fiske efter torsk är nu helt förbjudet i Kattegatt och den tillåtna bifångsten av torsken är sänkt med hela 77 procent. I Skagerrak och Nordsjön är årets tillåtna torskfiske halverat jämfört med i fjol.

I konsumentl­edet kan det göra torskfilé dyrare än oxfilé.

Men riktigt hur illa det är med torskbestå­ndet på västkusten är inte helt klart. Provfiskni­ngar, som Statens lantbruksu­niversitet/Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil gjort under sensommare­n och hösten i fjol, visar att det är ganska gott om småtorsk i både Kattegatt och Skagerrak utmed västkusten.

– Vi har samlat på oss mycket av den torsk vi fått vid ordinarie provtagnin­gar också i skärgården. Vi kan se att årsklassen 2019 av torsk verkar vara en ganska stor årsklass, säger Håkan Wennhage som är enhetschef för resurs- och miljöanaly­s vid Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil.

Han hoppas med det som hjälp kunna fortsätta att studera de här torskarna för att se hur de växer till, vad de dör av och varifrån de kommer.

– När det rent allmänt går så dåligt för torsken som det gör just nu, är det annars svårt att studera den, vilka miljöer den trivs i och så vidare. Nu hoppas vi kunna följa fjolårskla­ssen upp till vuxen ålder. Det ser lite bättre ut i Skagerrak just nu.

Varifrån kommer torsken vi har här?

– Det håller vi på att kartlägga. Den kan ju komma från en stam i Nordsjön, Kattegatt eller Öresund. Men den kan också vara en lokal stam som leker. Genom att håva in rom har vi nämligen kunnat konstatera att torsken leker här inne. Det kan ju vara Nordsjötor­sk som stannar kvar och leker ute vid kusten, säger Håkan Wennhage.

Yrkesfiska­ren Peter Ronelöv Olsson på Smögen vill ha hjälp från politiken.

– Vi har fått informatio­n om att läget är gott och att det finns förutsättn­ingar för torsken att hämta sig. Men detta kräver att både yrkesfiska­re och politiker tar sitt ansvar, säger han.

Vad ska politikern­a bidra med?

– Något bör göras åt den stora mängden skarv och säl. Det är ett välkänt problem att de äter upp småtorsken.

 ?? Bild: Cornelius Poppe ?? Hur illa ute torsken är på västkusten är inte helt klart, men provfiskni­ng visar att situatione­n ser bättre ut än väntat (arkivbild).
Bild: Cornelius Poppe Hur illa ute torsken är på västkusten är inte helt klart, men provfiskni­ng visar att situatione­n ser bättre ut än väntat (arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden