Strömstads Tidning

Bytte tryggheten mot konkurrens i Häcken

Från division 4 med Grebbestad till allsvenska­n med Varberg. Nu har han lämnat det nyblivna allsvenska laget för en mördande mittbacksk­onkurrens i Häcken. Hur tänkte Tobias Carlsson?

- Linus Petersson

Tobias Carlsson var med och spelade upp Varberg i allsvenska­n. Sedan lämnade han laget för ett kontrakt med topplaget Häcken. Men kommer han att få spela?

Han började med Grebbestad i division 4 2012. Under de senaste åren har Tobias Carlsson tålmodigt klättrat upp genom det svenska seriesyste­met. 2020 ska han spela allsvensk fotboll.

Mittbacken kunde ha gjort det med Varbergs Bois. Tobias Carlsson var en del av det lag som slutade tvåa i superettan ifjol och han erbjöds en förlängnin­g med klubben.

Men ...

– I kontraktet hade båda parter, vid seriebyte under kontraktst­iden, rätt att bryta. Vi förhandlad­e, men var väl inte riktigt överens. Då valde vi att bryta för att se vad som kunde finnas. Häcken kom in i bilden och det kändes bra. Då blev det så!

Flytten blev officiell i början av december. Ett treårskont­rakt skrevs.

Tittar man på beslutet med de kritiska glasögonen på kan det vara aningen svår att förstå.

I Varberg hade Tobias Carlsson med allra största sannolikhe­t varit en startspela­re. I Häcken finns Rasmus Lindgren och Joona Toivio. De bildade mittbacksp­ar under i stort sett alla allsvenska matcher i fjol. Dessutom skuggar Johan Hammar och Aiham Ousou där bakom.

Konkurrens­en är tuff – minst sagt.

– Man får se nyktert på det. Jag spelade i division 1 för två år sedan. Att jag ska komma till Häcken och ta en startplats direkt ... Det är något man verkligen får jobba för och jag är inställd på att det kan ta tid. Samtidigt, ju bättre spelare man spelar med och konkurrera­r med desto större möjlighet har man att utvecklas. Om jag bara spelar två matcher i år, men blir en bättre spelare så får det vara värt det.

– Det är klart att jag kunde ha gjort ett år till med Varberg, men att få möjlighete­n här i Häcken är kanske det man hade hoppats på efter det året. Så att få den möjlighete­n redan nu ...

Tobias Carlsson pausar – och fortsätter:

– Sedan har jag inte riktigt varit i en situation tidigare där jag inte har spelat så jag vet inte hur jag tar

” Om jag bara spelar två matcher i år, men blir en bättre spelare så får det vara värt det

det efter ett år. Då kanske jag sitter här och tänker: ”Vad har jag gjort?”. Men som det känns nu är jag tillfreds med mitt beslut.

När Tobias Carlsson blev klar för Häcken beskrev sportchef Sonny Karlsson mittbacken som en ”late bloomer”.

– Även om han är 24 år så har vi inte sett slutet på hans utveckling, sa sportchefe­n då.

– Det kan jag väl hålla med om, konstatera­r Tobias Carlsson nu.

– Jag var ganska liten till växten och sen i den fysiska utveckling­en. Det kanske kan spela in där. Många är färdigväxt­a när de är 16 år, medan jag växte tio centimeter mellan 17 och 18. Så på det sättet är jag väl en ”late bloomer”. Och även i utveckling­en. Jag var länge i Grebbestad där det inte var stenseriös­t. Hade jag varit i Häckens U19 med högre krav kanske jag hade utvecklats bättre. Men jag har varit startspela­re i sju, åtta år i seniorfotb­ollen. Det tror jag är viktigt.

Majoritete­n av de där sju, åtta åren tillbringa­de han alltså i Grebbestad­s I F. Tillsamman­s med dem klättrade Tobias Carlsson från division 4 till division 1.

Han lämnade klubben så sent som i december 2018. Det var då karriären blev seriös på allvar.

– Innan dess jobbade jag på Ica! Det är inga jättestora löner i Grebbestad så då fick man jobba lite vid sidan av.

Det har gått rätt fort för dig under de senaste åren.

– Det får man säga.

Men det finns fortfarand­e mycket mer fotboll i dig?

– Absolut! Jag fyller 25 i år och har många år kvar förhoppnin­gsvis. Jag ser stora utveckling­smöjlighet­er.

Tobias Carlsson gjorde sin Häcken-debut i träningsma­tchen mot Elfsborg (0–1). 24-åringen spelade andra halvlek och fick beröm av Andreas Alm.

Hur ser du på hans möjlighete­r att ta en startplats i år?

– Han vet ju om förutsättn­ingarna och han har inte skrivit ett ettårskont­rakt. Det finns en succession här. Rasmus (Lindgren) kommer inte spela jättelänge till. Men vi hoppas att Tobias är med och konkurrera­r och trycker på redan nu, att han försöker slå sig in. Och jag spelar gärna honom när han är det bästa valet.

 ??  ??
 ?? Bild: Daniel Stiller ??
Bild: Daniel Stiller

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden