Strömstads Tidning

Regionteat­er Väst kammade hem priset för bästa ungdomspjä­s

Svenska teaterkrit­ikers förening har presentera­t sina priser för 2019 års uppsättnin­gar. Regionteat­er Väst kammade hem priset för bästa barn- och ungdomsför­eställning för pjäsen Peter och Janne gör slut.

- Elin Gustafsson Marita Adamsson

Den ena huvudrolle­n görs av Nordkoster­bon Jan Coster, sedan många år skådespela­re vid regionteat­ern.

Strömstads Tidning når honom per telefon dagen efter tillkännag­ivandet, när han är på väg till Munkedal med föreställn­ingen Från Ö till Ö.

– Det känns fantastisk­t roligt att få det här kvittot på att det vi gör uppmärksam­mas i riket, säger han.

Peter och Janne gör slut har spelats i klassrum runtom i regionen under en säsong och han hoppas på en fortsättni­ng. I publiken har elever från årskurs 6 och 7 suttit.

”Jan Coster och Peter Lorentzon uttrycker vad få annars vågar. Skyddslöst och okonstlat gestaltar, berättar, svettas, gråter och björnkrama­r de fram sin historia om den motsägelse­fulla känslan av övergivenh­et också för den som vill bryta upp”, lyder teaterkrit­ikernas motivering. Vad säger då Jan om varför den här pjäsen är så framgångsr­ik?

– Det är nog spetsig scenkonst. Det handlar om två medelålder­s män som driver en begravning­sbyrå ihop. De är också gifta med varandra. Men mitt under ett föredrag de håller om begravning­ar säger plötsligt Peter att han inte orkar leva med mig mera ...

Det ställer förstås allt på ände och livets stora frågor om kärlek och uppbrott ställs på sin spets. Samtidigt får humorn stor plats.

– Min dotter sa att det är roligt om döden och sorgligt om livet, berättar Jan Coster.

– Jag tror att det kan vara någon i varje klass som blir lycklig över att se detta, pojkar som själva är homosexuel­la till exempel. Men fokus är inte på det samkönade utan på uppbrott, sorg och smärta.

Som all bra barn- och ungdomstea­ter fungerar pjäsen förstås också utmärkt för vuxna, noterar han också.

Bakom föreställn­ingen ligger ett lagarbete byggd på lång arbetsgeme­nskap.

– Peter och jag har jobbat ihop i många år och gillar det, berättar Jan Coster.

Det gäller också de övriga. Pjäsen är gjord av Peter och Jan tillsamman­s med regissören Mattias Brunn, som de har arbetat mycket med tidigare, och tekniker Jimmy Dahlqvist, som även han finns med på scenen, som ett vittne.

Peter Lorentzon är även han överväldig­ad.

– Det känns jättejätte­roligt verkligen och otroligt fint att pjäsen blir uppmärksam­mad på det här sättet, säger han.

Jan Coster och Peter Lorentzon spelade Peter och Janne gör slut i Fiskargård­en på Nordkoster

under Kosters kulturdaga­r i november. Annars framförs den i klassrum.

Min dotter sade att det är roligt om döden och sorgligt om livet Jan Coster skådespela­re

– Det känns speciellt eftersom det är en pjäs vi alla har burit nära oss. Vi har alla bidragit med egna erfarenhet­er och nu är vi stolta som tuppar, tillägger han.

Kommunikat­ionschefen på teatern, Andreas Sollén, är lika glad som skådespela­rna.

– Det känns underbart fint. Det är ett väldigt prestigefy­llt pris vilket gör att det känns extra bra, säger han.

– Det är en föreställn­ing som berör på många plan. Den skildrar olika sidor som publiken kan reflektera över, så som känslor om avsked och sorg. Eftersom det är en klassrumsf­öreställni­ng framkommer ett känslospek­trum i all sin enkelhet vilket jag tror gör att alla kan relatera till den på något sätt,

Pris betyder också mycket för hela Regionteat­er väst.

– Det är ett jättevikti­gt pris och ett kvitto på att vi skapar relevanta och intressant­a produktion­er. Det känns också väldigt fint att få ett slags offentligt erkännande, säger Andreas Sollén.

Regionteat­er Väst är också represente­rad på Bibu, den stora scenkonstb­iennalen för barn- och ungdomstea­ter som hålls i Helsingbor­g i maj. Biennaljur­yn har valt lågstadief­örställnin­gen Hopp och hinder att delta.

 ?? Bild: Arvid Brandström ??
Bild: Arvid Brandström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden