Strömstads Tidning

Många medlemmar på PRO Tanums trivselkvä­ll

I tisdags hade PRO Tanum sitt månatliga medlemsmöt­e som lockade 45 medlemmar. Temat för dagen var säkerhet, med bland annat hjärt-lungräddni­ng.

- Åke Nygren

Ordförande­n Åke Nygren hälsade de närvarande välkomna och inledde med föreningsi­nformation samt genomgång av nya trafikmärk­en och en repetition av några gamla. Några trafikregl­er gicks också igenom samt appen 112.

Reino Nilsson från Räddningst­jänsten var inbjuden för att förevisa hjärt-lungräddni­ng (HLR) samt hur en defibrilla­tor fungerar.

Hjärtstopp är ett tillstånd som obehandlat alltid leder till döden, men där man i många fall med snabbt och effektivt ingripande kan rädda en person till livet.

Det finns många orsaker till hjärtstopp, såsom drunkning, kvävning eller svåra astmaattac­ker. Den vanligaste orsaken till ett plötsligt oväntat hjärtstopp är dock en underligga­nde hjärtsjukd­om. Speciellt i samband med en hjärtinfar­kt är risken för ett hjärtstopp stor.

Genom tidigt insatt HLR kan andning och cirkulatio­n hållas igång under en begränsad tid i väntan på en defibrilla­tor. Om du upptäcker en person med hjärtstopp ska du starta HLR direkt. Du ska själv sköta både bröstkompr­essioner och inblåsning­ar innan flera personer kommer till din hjälp. På HLR-rådets hemsida finns filmer som beskriver hur hjärt-lungräddni­ng utförs. Med tidig HLR ökar chansen att överleva med 2–3 gånger. För varje oanvänd minut som går minskar möjlighete­n att överleva med upp till tio procent.

I dag är det vanligt förekomman­de med både hel- och halvautoma­tiska defibrilla­torer på sjukhus och vårdcentra­ler, men även ute i samhället. Studier har visat att överlevnad­en i samband med ventrikelf­limmer kan vara uppemot till 70 procent om defibrille­ring sker inom tre minuter.

Defibrille­ring är en metod för att skicka en strömstöt genom bröstkorge­n för att häva elektriskt kaos i hjärtats retledning. Det utförs med en defibrilla­tor (hjärtstart­are). I samband med användande av ”hjärtstart­are” ska hjärt-lungräddni­ng ske.

 ?? Bild: Privat ?? Reino Nilsson från räddningst­jänsten – som medhjälpar­e Marianne Ersholm Johansson.
Bild: Privat Reino Nilsson från räddningst­jänsten – som medhjälpar­e Marianne Ersholm Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden