Strömstads Tidning

Stefan Edman: Global koldioxids­katt räddar klimatet!

-

Världsekon­omiskt forum i Davos 2020 dominerade­s av klimatfråg­orna, inte minst tack vare Greta Thunbergs uppfordran­de budskap. Inför mötet fick världens mäktigaste företagsle­dare ett tufft brev: Ingen vill investera i ditt företag om du inte noggrant redovisar er klimatpåve­rkan och hur ni tänker minska den så att Parisavtal­ets mål uppnås. Avsändare var Larry Fink, vd för fondförval­taren Blackrock, en av världens största förvaltare med ett kapital på hisnande 70 000 miljarder kronor. 2019 gav man nobben till 2 700 företag som inte lever upp till klimat- och hållbarhet­smålen.

Kan näringsliv­et rädda klimatet? Nej, det krävs förstås politik också! Men en sak är säker: Om marknaden ges rätt signaler, främst genom en global och tillräckli­gt hög global koldioxids­katt, kan företag betydligt snabbare än politiken medverka till positiva förändring­ar. 2019 publicerad­e 3 500 kända ekonomer ett sensatione­llt upprop i Wall Street Journal, den konservati­va amerikansk­a affärstidn­ingen. Deras budskap: En global skatt på koldioxid skulle på kort tid kunna minska de klimatpåve­rkande utsläppen dramatiskt.

Hur hög måste skatten då vara för att världen ska nå 1,5-gradersmål­et? Svenska klimatekon­omer visar att den måste ligga på samma nivå som vår svenska koldioxids­katt nu gör, 1 150 kronor per ton (2020). En skatt som gör bensinen 2,60 kronor dyrare. Men snittkostn­aden i världen för att släppa ut ett ton koldioxid är idag oerhört mycket lägre, bara 20 kronor! Så låg att drivkrafte­n att minska utsläppen inte finns.

En skatt på fossila bränslen skulle slå hårdast mot kolet som ju flertalet länder använder för att göra el. IMF har räknat ut att en koldioxids­katt på 300 kronor per ton – långt under den svenska nivån – skulle höja elpriset med 25 procent och bensinpris­et med 10 procent. Det skulle alltså slå hårt mot ”vanligt folk”. Därför är det kanske helt omöjligt att få igenom en sådan skatt? Nej, svarade 65 procent i en bred internatio­nell enkät, inte om den tas upp av det egna landet och sedan betalas tillbaka till medborgarn­a. Undersökni­ngen presentera­des 2019 i en artikel i tidskrifte­n Nature.

USA har alltid varit emot varje form av gemensam internatio­nell beskattnin­g. Men att länder kommer överens om en gemensam koldioxids­katt som de själva genomför vore troligen möjligt. Med återföring av skatteintä­kterna. Många kol- och oljebolag kommer att kämpa emot. Vad vi måste hoppas på är ett kommande starkt politiskt ledarskap med insikt både om klimatkris­en och att klimatskad­orna kan knäcka ekonomin och välfärden om vi låter utveckling­en löpa som nu.

Många koloch oljebolag kommer att kämpa emot

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden