Strömstads Tidning

Coronaviru­set gör att Kina stoppar gruppresor hit

Kinesiska turister i Fjällbacka är ett välkänt fenomen. Nu kan Coronaviru­set påverka turismen och näringsliv­et negativt framöver.

- Ulf Blomgren

– Vi tror att man i Kina begränsat utflödet av turister och därmed bussturist­er, säger Västsvensk­a Turistråde­ts vd Fredrik Lindén.

Tidningen har tidigare berättat om den årliga tillströmn­ingen av kinesiska turister till Fjällbacka. Nu kan det bli ändring på det framöver. Men det råder ingen oro i samhället just nu.

– Vår bedömning är att ingen fara råder i dagsläget och vi har egentligen inte talat om saken så mycket här i samhället, säger Jacob Agertoft som är ordförande i Fjällbacka­s samhällsfö­rening,

Men årets första busslaster med turistande kineser har redan anlänt. Köpmän i Fjällbacka hävdar att flera busslaster kineser anlände redan under januari i år.

– Bussarna parkerar alltid på samma parkering framför samhället, berättar de nämnda köpmännen.

Det är nu några år sedan busslaster, upp till tio bussar om dagen, började dyka upp mitt i Fjällbacka där turisterna stiger av och promenerar i några timmar i centrum.

Ett tag var det så många turistbuss­ar att samhället hade svårt att mäkta med detta. Det talades då om att det anlände 150 turister från Kina varje dag till Fjällbacka under vårarna. De flesta besöken är dock så korta som några timmars bensträcka­re innan bussarna åker vidare mot Oslo eller mot Göteborg och Malmö.

Näringsliv­et i Tanum har funderat på hur man bättre ska kunna dra nytta av de långväga gästerna. Någon eller några båtägare sägs ha sålt skärgårdst­urer till turisterna med viss framgång. Men om coronasmit­tan kommer att påverka den kinesiska turismen är ännu oklart.

– Vi har inte talat om den saken med näringsliv­et ännu, säger Tanums kommuns näringsliv­sutvecklar­e Elenor Olofsson.

Fredrik Lindén säger sig ha uppfattat att Kina stoppat alla gruppresor från Kina.

– Svenska storstäder som Stockholm eller Malmö har fått en minskning av turister därifrån. Sedan är det ju en fråga hur länge detta håller på och det får vi se.

Oavsett Coronaviru­s eller inte måste Västsvensk­a turistråde­t hantera busslaster­na med kineser. Om det är deckarförf­attaren Camilla Läckberg som drar eller inte är oklart.

Hur tänker ni hantera turismen?

– Den frågan jobbar vi vidare med. Frågan är hur vi ska hantera bussturism­en i Fjällbacka och hur alla ska få plats när det är som flest. En undersökni­ng visar att det då kommer 5–10 bussar till Fjällbacka varje dag. Fjällbacka är ett stopp med rast för bussarna med utländska gäster på vägen någon annanstans.

En forskare håller på att utreda vad som händer och varför. Svaret väntas under våren.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Ett ungt par från Asien på promenad i i Fjällbacka i mars 2019 – innan det smittsamma viruset Corona hade blivit känt för världen.
Bild: Lasse Edwartz Ett ungt par från Asien på promenad i i Fjällbacka i mars 2019 – innan det smittsamma viruset Corona hade blivit känt för världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden