Strömstads Tidning

Han var en duktig uppfinnare – men en dålig affärsman

-

Vår Profil hette Carl. Han var lyckligt gift. Hans fru hette Bertha. De hade fem barn, två pojkar och tre flickor.

En dag bestämde sig Bertha för att ta en biltur. Hon tänkte åka och hälsa på sin mamma. Det skulle bli en resa på drygt 10 mil. De båda pojkarna Eugen, 16, och Richard, 15, fick följa med.

Bertha startade tidigt på morgonen. Vår Profil visste ingenting. Han låg och sov. Bertha skrev en lapp åt honom som hon lade på köksbordet. Där stod det att hon åkt till sina föräldrar och att det fanns mat åt honom i skafferiet.

Sedan bar det av. Det var en vacker augustidag. Det var tur, för bilen hade inte något tak. Den hade inte heller någon vindruta eller några vindruteto­rkare. De var inte uppfunna.

Det gick inte särskilt fort. Topphastig­heten låg på 13 kilometer i timmen. Därför var risken ganska liten för att någon skulle bli skadad i en olycka.

Alla hon mötte blev förvånade när hon kom åkande. En del blev förskräckt­a och gjorde korsteckne­t. Andra blev mest nyfikna och undrade hur hennes bil fungerade.

Det var vår Profil som byggt bilen. Men Bertha hade hjälpt honom, både med pengar och på andra sätt. Hon hade satsat hela sin hemgift i projektet. Utan henne hade han aldrig klarat det.

Nu var hon på väg till sin mamma. Carls bil drevs av en liten vattenkyld fyrtaktsmo­tor som vägde 100 kg. Men den var inte särskilt stark, bara på 0,75 hästkrafte­r. Därför fick Eugen och Richard hoppa av ibland och skjuta på i uppförsbac­karna.

Vår Profils bil gick på bensin. Men det fanns inga bensinstat­ioner. De var inte heller uppfunna. Lyckligtvi­s kunde man köpa bensin på apoteken. Där såldes det som fläckbortt­agningsmed­el. Efter att ha åkt ett stycke blev hon tvungen att tanka på apoteket i Wiesloch. Där samlades snabbt en stor skara människor för att titta på hennes bil.

En bil kan gå sönder. Det hände

Bertha under den långa färden. Drivremmen var gjord av läder.

Den gick av. Det fick en skomakare fixa, efter Berthas anvisninga­r.

Hon kunde också laga olika fel själv.

När det blev kortslutni­ng i en ledning ordnade Bertha en ny isolering med hjälp av ett strumpeban­d. Och när det blev stopp i en bränsleled­ning fixade hon det med hjälp av en av sina hattnålar.

Resan tog en dag. Men de kom fram välbehålln­a. Bertha sände genast ett telegram till vår Profil för att berätta vad hon varit med om. Det var en helt unik händelse – den första längre bilturen i människans historia!

Och den hade genomförts med en kvinna vid handtaget. Bilen hade ingen ratt utan styrdes med ett enkelt handtag!

Bertha hade gjort en bragd. Men vi får inte glömma bort vår Profil. Det var han som konstruera­t och byggt bilen. Det hade tagit många år, fyllda av bekymmer och motgångar.

Carl kom från mycket enkla förhålland­en. Hans mamma var en fattig änka. Hon drömde om att vår Profil skulle bli ämbetsman på något statligt verk. Men så blev det inte. Redan när han var en liten pys stod det klart för alla att han var en stor, teknisk begåvning.

När Carl var 19 blev han klar med sin ingenjörsu­tbildning. Sedan fick han jobb på olika företag.

Då han var 25 år gammal mötte han Bertha på en utflykt. Hon var 20. Bertha var mycket söt och hade många friare. Dessutom var hennes pappa mycket rik. Hon valde vår Profil. Den unge ingenjören med de storslagna drömmarna fascinerad­e henne. Dessutom var hon faktiskt också själv tekniskt lagd och intressera­d av uppfinning­ar.

Det blev både framgångar och motgångar för det unga paret. Vår Profil var en duktig uppfinnare men en dålig affärsman. Han hamnade ofta i lag med olika kompanjone­r som inte var riktigt pålitliga.

Så småningom kom han in på rätt spår. Det var när han byggde sin ”motor-vagn”, det vill säga den bil som Bertha gjorde sin färd med den 5 augusti 1888.

Den tyske kejsaren föredrog hästar. Han tyckte att bilarna var en ”dum” idé. Ja, de var till och med på gränsen till ”opatriotis­ka”.

Men bilarna gick inte att stoppa. Vår Profils företag växte så att det knakade. Till slut blev det ett en av världens största biltillver­kare. År 1926 ändrade det sitt namn till ett dubbelnamn, som börjar med Mercedes följt av vår Profils efternamn.

Vem var han?

Det var en helt unik händelse – den första längre bilturen i människans historia

Förra veckans Profil: Patricia Hearst. Föddes i San Francisco den 20 februari 1954. Barnbarn till tidningsku­ngen William Hearst. Kidnappade­s 1974 av terrorsekt­en SLA. Anslöt sig till sekten. Greps och dömdes till fängelse. Benådades av president Jimmy Carter, efter 22 månader i fängelset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden