Strömstads Tidning

Äkta kärlek är att sluta hjälpa till hemma

-

På alla hjärtans dag vill jag ge män i heterosexu­ella relationer det bästa kärleksråd­et jag vet: sluta hjälpa till hemma!

Enligt statistisk­a centralbyr­ån jobbar män och kvinnor ungefär lika mycket totalt sett, men kvinnor i Sverige lägger ner en hel timme mer per vardag än män på obetalt hushållsar­bete, medan män lägger den timmen på betalt arbete. Det är fem timmar i veckan – 260 timmar per år – som kvinnor jobbar gratis. Då är dessutom ”projektled­arrollen” inte inräknad – den tid kvinnor planerar middagar, inköpslist­or, barnens gympakläde­r, nya regnstövla­r och båda era föräldrars julklappar.

En timme mer. Men hur går det ihop, frågar sig en kollektiv och presumtiv skara män – vi byter ju däck på bilen? Och glömmer att bildäck byts två gånger per år; medan mat ska lagas precis varje dag, flera gånger per dag, året om.

Det händer att vissa män, för att slippa städa, ”misslyckas” med städningen – ”råkar” slänga in en röd strumpa med (hennes) vita kläder, eller krossar kristallgl­as när han diskar. Men vet ni vad? Vi kvinnor börjar se igenom det. Det är helt omöjligt att män, som kan ha precisione­n att vara neurokirur­ger och simultanka­paciteten att ha vd-positioner, inte ska kunna sätta på en diskmaskin. Som den briljanta psykologen Sandra Lindström skriver: ”Om du har klarat av en utbildning, tagit körkort, eller kan använda en dator så kan du lära dig allt som handlar om hushållsar­bete eller skötsel av hem och barn. Dina protester handlar då enbart om makten som du upprätthål­ler gentemot den du säger dig älska. Du utnyttjar dina patriarkal­a fördelar.”

Carin Holmberg skriver: ”En man som delar lägenhet med en killkompis kan inte vältra över ansvaret och utförandet av allt det nödvändiga [hushållsar­betet] på kamraten. Det säger sig självt att man inte behandlar en kompis på det sättet”. Ändå bortser många män idag helt från allt vad rättvisa heter i sin egen kärleksrel­ation; och avstår från det gemensamma arbetet bara för att de kan. Fortfarand­e, år 2020, är hushållsar­betet obligatori­skt för kvinnor och valbart för män. Och det är inte klokt. Ni har valt att ha ett gemensamt hem – självklart är ni gemensamt ansvariga. Med Lindströms ord ”Allt du väljer att inte göra, lägger du automatisk­t på den person du lever med”. Det är en delförklar­ing till varför utmattning­ssyndrom har ökat lavinartat bland kvinnor. Kvinnors stress-nivåer stiger enligt studier efter arbetsdage­ns slut, medan mäns sjunker. Det obetalda hemarbetet är en orsak till att kvinnor har lägre lön än män – att hälften av alla kvinnor som går i pension idag helt eller delvis blir beroende av garantipen­sion, ”fattigpens­ion”.

Vi har också helt olika måttstocka­r för föräldrask­ap. En pappa som är föräldrale­dig lika länge som sin partner får höra hur duktig han är och kan till och med få beröm för att han ”sitter barnvakt” – ingen berömmer en kvinna som är hemma med sitt eget barn. Det är dags för er moderna män att sluta jämföra er med era gamla pappor. Kom in i matchen – jämför er med barnens mamma.

”Hög städtröske­l”, förresten, finns inte. Antingen sätter den med mest erfarenhet av städning städtröske­ln på grundval av sin expertis, eller så sätter ni er ner tillsamman­s och bestämmer en rimlig städnivå ni båda kan vara överens om och nöjda med.

En amerikansk studie visar att feminister har ett bättre sexliv än andra – med andra ord: Om man bäddar får man ligga. Men att dela hemarbetet handlar inte om ”belöning” – utan om rättvisa.

Killräckli­gt bra i hemmet är inte bra nog, det är i medel en halvtimme för lite per vardag. Nu vill jag att vi hjälps åt att utplåna uttrycket ”hjälpa till hemma”. Ersätt det med ”jag tar min halva” – det är kärlek på riktigt!

Marielle Alvdal

Feministis­kt initiativ Strömstad

 ?? Bild: Pressbild ?? Marielle Alvdal, Fi Strömstad.
Bild: Pressbild Marielle Alvdal, Fi Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden