Strömstads Tidning

Tips till professore­r, politiker och experter

-

Ett viktigt budskap i en insändare blir inte bättre av att utsmyckas med många ord och att avsändaren är professor, politiker eller expert.

Häromdagen fanns under Fria ord en lång nästintill oläslig drapa om att bryggor och båtar hotar det marina livet. Underteckn­at av en professor. Sannolikt i syfte att stärka läsaren i tro att det handlade om viktiga vetenskapl­iga fakta. Professorn­s budskap försvann i en tsunami av bisatser, kommatecke­n och utfyllnads­ord.

Den som orkade igenom textmassan insåg förhoppnin­gsvis att det fanns något viktigt och intressant att ta till sig. Men informatio­nen var så inlindad i en pratig text att det viktiga budskapet blev svårfunnet.

Att insändaren publicerad­es är redaktione­ns ansvar. Avsändaren borde ha uppmanats att korta texten och hålla sig till tidningens regler för insändare: max 2 500 tecken. Alltför ofta släpper redaktione­n igenom alltför långa insändare från proffstyck­are.

På 2 500 tecken går det utan problem att få fram ett budskap klart och tydligt. Det oprofessio­nella sätt som professor Kjell Nordberg beskrev hur bryggor och båtar påverkar det marina livet negativt blev dessvärre kontraprod­uktivt.

Ytterst få av läsekretse­n tar till sig en insändare som är dubbelt så omfångsrik som den borde vara. Professor Kjell Nordbergs budskap är viktigt och relevant. Det är synd att det meddelades av en så dålig budbärare.

Gör om och gör bättre nästa gång professor Kjell Nordberg, institutio­nen för Marina vetenskape­r, Göteborgs universite­t!

Den här texten är 1 500 tecken inklusive blanksteg. Jan O Lindgren

Nordkoster

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden