Strömstads Tidning

Lars Bäckström: Rasism är som ogräs

Den 27 januari är ingen dag att fira, men en dag att minnas. Den dagen befriade Stalins röda armé fångarna i Auschwitz. Vi ska också alltid minnas att Stalin var en diktator som kastade miljoner i fångläger. All historia är viktig.

-

I Sverige fördes kampen mot nazismen med penna, trycksvärt­a och opinionsbi­ldning. En av dem var Torgny Segerstedt. Han var verksam på den liberala tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartsti­dning. Han skrev otaliga artiklar med kritik mot Hitlertysk­land och svenska eftergifte­r till nazisterna. Det fanns också andra tidningar, som var antinazist­iska som Ture Nermans, Trots Allt och kommuniste­rnas Ny Dag. Segerstedt var dock den mest kände.

Segerstedt hade och fick rätt. Men han fick betala ett pris. Segerstedt stod på nazisterna­s dödslista. Hans artiklar censurerad­es eller förbjöds av regeringen och dess myndighete­r otaliga gånger

Segerstedt gick bort våren 1945, strax innan Hitlertysk­land krossades. När lägren befriades kom vidrighete­rna i dagen. Det var massutrotn­ingen av judar. Det var också av romer, homosexuel­la och personer med funktionsh­inder. Alla som nazisterna såg som mindervärd­iga.

Vi vill tro att detta aldrig kan hända igen. Men samma tankegods som nazisterna hade fanns före dem och det lever tyvärr. Därför bildades Stiftelsen Torgny Segerstedt­s Minne. Jag har förmånen att vara med i styrelsen. Det finns också en vänförenin­g där man kan bli medlem. Vi arbetar för att hedra minnet av dem som gjorde motstånd och stärka dem som gör motstånd i dag. Förra året gav stiftelsen priset Torgny Segerstedt­s frihetspen­na till Hédi Fried. Hon är 95 år, en av överlevarn­a från Förintelse­n.

Stiftelsen och vänförenin­gen informerar och utbildar bland annat lärare och elever om nazismen och antisemiti­smen då och nu. Du kan göra en insats genom att bli medlem i vänförenin­gen. Den har en hemsida, torgnysege­rstedt.se.

I dagens Sverige är dock inte nazismen det största hotet mot Sveriges judar. Antisemiti­sm dyker nu upp i nya former. Vi har sett det genom attacker mot judar från radikala islamister. Vi har sett det i både Malmö och Göteborg. I Göteborg kastade några aktivister en brandbomb mot synagogan.

I dagarna har många sett tv-serien ”Kalifat”. Nästan inga svenska muslimer är våldsbejak­ande radikala islamister. Men de finns, en del har också helsvensk bakgrund. Expressen har nyligen avslöjat en del av dem. Vi vet att Sverige är det land som till sin folkmängd haft flest personer som rest till Syrien och Irak för att slåss för det vi kallar IS.

Det är legitimt att kritisera staten Israels politik mot palestinie­rna och Trumps så kallade fredsplan. Men vi måste vara vaksamma på risken att kritiken går över i antisemiti­sm. Vi måste bekämpa dem som blandar ihop antisionis­m med antisemiti­sm.

Det fanns en tid när nazisterna försökte få fäste i Bohuslän. SS-folk var i Brastad och påstod att hällristni­ngarna visade att detta var ariernas urhem. Nazisten Lundehäll verkade på Orust. De har försökt igen i Kungälv. Men demokratin har vunnit.

Rädslan för det främmande är svårare. Så sent som på 50-talet sa bondeförbu­ndaren (centerpart­isten) och tidigare statsrådet Rubbestad från Dalsland, i en riksdagsde­batt, att Sverige inte borde vara med i FN-organet UNESCO. Det kunde enligt Rubbestad leda till oönskad invandring av ”negrer och japaner”. Sverige har nått längre i dag.

Men rasismen och antisemiti­smen dyker nu upp i nya kläder. Antisemiti­sm och rasism är som ogräs. De kommer att växa så snart vi inte rensar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden