Strömstads Tidning

Magistern läggs ut på anbud den här veckan

Strömstads­byggen tar nya tag om Magistern. Den här veckan läggs jobbet att bygga nya hyresrätte­r ut på anbud. Bolagets mål är att få till så billiga hyreslägen­heter som möjligt.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

En detaljplan antogs av kommunfull­mäktige våren 2016 men inget bygge har kommit igång. Strömstads­byggens tidigare vd Göra Wallo förklarade 2018 att det skulle bli för dyrt för bolaget och ville ha ett ägartillsk­ott från kommunfull­mäktige.

Politikern­a har dock inte beviljat något tillskott och tomten har legat obebyggd. Nu gör Strömstads­byggen ett nytt försök.

– Det har kommit nya statliga bidrag och dessutom är konjunktur­en i byggsektor­n svagare nu, så vi tror att det kan vara görbart, förklarar styrelseor­dförande Lena Martinsson (S).

Gary Lyckell, projektled­are vid Strömstads­byggen, berättar att bolaget går ut och söker anbud någon gång under veckan.

– Vi sätter in det på en projektpla­ts där alla entreprenö­rer kan gå in och se. Men vi kommer också att ringa runt och berätta att vi vill ha in anbud till några olika företag som kan tänkas vara intressera­de. Vi vill ju gärna ha in många anbud.

Intressera­de entreprenö­rer har sedan mellan sex och sju veckor på sig att lämna in sina anbud.

Lena Martinsson vill i nuläget, när anbudsförf­arandet ska inledas, inte diskutera tänkbara kostnader för bygget.

Bolagets mål är dock att få så billiga bostäder som möjligt, förklarar Gary Lyckell. Anbudsförf­rågan gäller därför en så kallad ”Strömstads­modell”, som ger entreprenö­ren stor frihet att utforma huset. Samma modell har använts för två hus på Alvägen på Mällby,

Strömstads­byggen skriver i anbudet att man önskar enrumma

re, tvårummare och trerummare. Man slår inte fast någon exakt fördelning utan säger att det ska vara mellan 15 och 30 procent ettor, med en storlek mellan 30 och 40 kvadratmet­er, en andel på mellan 40 och 70 procent tvåor, med storlekar 45-60 kvadratmet­er, och mellan 15 och 35 procent treor på 60-70 kvadratmet­er.

Exakt hur fördelning­en ska göras, vilka material och tekniska lösningar man väljer avgör entreprenö­ren. Kravet är att de håller sig inom svensk byggnorm.

Huset blir tre våningar högt och bygget ska följa parkerings­normen, det vill säga att man utgår från lägenheter­nas storlek. Många ettor ger färre parkerings­platser.

 ??  ?? Här, nedanför stenkanten som markerar en gångväg mot Strömstier­nagatan, ska de nya lägenheter­na byggas. Anbudsförf­arandet inleds i dagarna.
Här, nedanför stenkanten som markerar en gångväg mot Strömstier­nagatan, ska de nya lägenheter­na byggas. Anbudsförf­arandet inleds i dagarna.
 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden