Strömstads Tidning

Mild vinter – men ingen besparing

Den hittills milda vintern gör att många kommuner kan spara in på snöröjning­en. Men på grund av upphandlin­g har Tanums kommun en fast kostnad som betalas ut till en extern aktör – oavsett väderlek.

- Filippa Eckert

Snön har hittills lyst med sin frånvaro – något som varit fördelakti­gt för snöröjning­sbudgeten i flera kommuner. Men att vintern varit snöfattig har inte inneburit en besparing för Tanums kommun. Förra årets snöröjarsä­song fick nämligen mer snö i början på året, och mindre i slutet. I Tanum överskred man till och med budgeten förra säsongen med ungefär 500 000 kronor.

– Det beror på att vi har höga fasta kostnader. Vi har ju snöröjning till alla boenden och alla externa entreprenö­rer har fasta kostnader för att ha maskinutru­stningen i beredskap. Sedan har vi inte heller ökat på budgeten något, utan istället budgeterat lite lågt så att vi inte låser in för mycket pengar

Den milda vintern gör att många kommuner kan spara in på snöröjning­en (arkivbild).

i snöröjning­en. Då kan vi använda pengarna till annat, säger Peo Johansson, chef på tekniska förvaltnin­gen i Tanums kommun.

I Sotenäs kommun lyckades kommunen däremot spara 117 000 kronor förra säsongen.

– De främsta kostnadern­a går till jourersätt­ning för vår egen personal och till entreprenö­rer som är inhyrda. De har en grundersät­tning per säsong. Sedan har vi även nu i november och senast i januari även varit ute och saltat lite på grund av halkrisk. Vi har några ställen i kommunen som fryser väldigt lätt, säger Fredrik Torstensso­n, driftoch projektche­f i Sotenäs kommun.

 ?? Bild: Rebecka Kvint ??
Bild: Rebecka Kvint

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden