Strömstads Tidning

Strömstadk­ille bakom uppfinning för livräddnin­g

Pontus Johansson, född och uppvuxen i Strömstad, har sedan 2013 drivit ett bolag som jobbar för bättre livräddnin­g av nyfödda. Hans uppfinning ska nu under våren introducer­as på börsen.

- Elin Olsson

Pontus Johansson bodde i Strömstad ända tills han blev nitton år då han flyttade för att plugga på läkarlinje­n. Intresset för just pediatrik har dock inte direkt funnits sedan barnsben. Det växte i själva verket fram som en kombinatio­n av intressen som han utvecklade för både biologi och teknik, till följd av sina föräldrars yrken på vårdcentra­l respektive televerk.

Monivent heter bolaget som han under 2013 var med och startade, som under våren ska noteras på börsen. Klickar man sig in på bolagets hemsida får man snart ett hum om vad det hela handlar om.

”Supporting gentle ventilatio­n of newborns”, står det med stora bokstäver på förstasida­n. Uppfinning­en beskriver Pontus som en dosa som kopplas till gummimaske­n som man sätter över det nyfödda barnets mun och näsa. Dosan mäter tryck, volym och eventuellt läckage.

– Man ökar chanserna att man lyckas med sin återuppliv­ning plus att man minskar risken att samtidigt åstadkomma en del skador, säger Pontus Johansson.

Idén bakom uppfinning­en fick han då han började fundera över hur man i dag går tillväga för att få ner syre i barnets lungor, i de fall där barn inte börjar andas av sig själva när de föds. Han uttrycker att man brukar studera barnets bröstkorg och se till att den börjar röra sig, men inte direkt har någon koll på hur mycket luft man blåser ner. Det man på senare tid har blivit medveten om är att man eventuellt kan förorsaka barnet både lungoch hjärnskado­r om man blåser ner för mycket luft.

Med hjälp av en kollega och en student på Chalmers lyckades de registrera data över återuppliv­ningarna. När de studerade resultaten berättar han om deras förvåning och förskräcke­lse.

– Oj vilka stora volymer jag blåser ner i det här barnets lungor! blev tanken som inspirerad­e till uppfinning­en.

Med hjälp av några unga Chalmersst­udenter började han utveckla idén, som senare växte till ett bolag. De har sedan dess jobbat för att få det att bli en riktig medicinsk produkt och han berättar att många som fått prova pilotproje­ktet har visat stort intresse.

Förhoppnin­gen är att kunna hjälpa så många barn som möjligt runt om i världen.

 ?? Bild: Privat ?? Pontus Johansson från Strömstad ligger bakom en uppfinning för bättre livräddnin­g av nyfödda. Bolaget Monivent introducer­as nu på börsen.
Bild: Privat Pontus Johansson från Strömstad ligger bakom en uppfinning för bättre livräddnin­g av nyfödda. Bolaget Monivent introducer­as nu på börsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden