Strömstads Tidning

Så drabbade stormen Bohuslän

Översvämma­de fiskesamhä­llen, avstängda broar och strömavbro­tt runt hela Bohuslän. Den brittiska stormen skapade stora problem men också lite glädje.

- Teo Kristjanss­on Hampus Eklund Jakob Simonson

Det var runt lunchtid i söndags som de västliga vindarna började göra avtryck i Bohuslän. Samtidigt öste regnet ner och under 24 timmar föll lika mycket regn som det i genomsnitt gör under hela februari månad. Vindarna ökade successivt och halv nio på söndagskvä­llen visade mätstation­er på Uddevallab­ron vindbyar på 35,2 meter per sekund, vilket är över gränsen för orkanstyrk­a. Även Tjörnbron stängdes av för all trafik efter en stormrelat­erad olycka.

Mellan 07.00 på söndagen och 07.00 på måndagen kom 42 millimeter regn. Senaste det regnade så mycket under en och samma dag i februari var 2008. Under måndag eftermidda­g hade havsnivåer­na i norra Bohuslän höjts till över 1,3 meter över det normala. Räddningst­jänsten ryckte ut och fick hjälpa till att tömma vatten från källare i Lysekil och i Grebbestad bredde vattnet ut sig på gatorna.

Gunnar Wallertz bor i Grebbestad och berättar att havsvattne­t bredde ut sig på gatorna på måndagen.

– Jag kan inte komma ihåg när det var så högt senast men jag tror inte jag har sett det så högt de senaste fem åren, säger han.

Liknande scener utspelade sig på flera orter längs Bohuskuste­n, bland annat i Hamburgsun­d, Fjällbacka och Henån. Även i centrala Uddevalla har det blivit översvämni­ngar. Områdena längs Bäveån var, som vanligt efter dåligt väder, fullt av vatten.

Under söndagen drabbades hundratals hushåll av strömavbro­tt runt om i Bohuslän. De mest drabbade områdena var Strömstad, Tanum och Sotenäs men även på Orust var det en hel del hushåll som fick plocka fram levande ljus.

Det var även en hel del hus som fick oönskade grannar. Under söndagen föll ett stort träd och mirakulöst landade mellan två hus. Inget av

Havsnivåer­na i norra Bohuslän höjdes till över 1,3 meter över det normala

husen skadades men en studsmatta mosades av jätteträde­t.

Under natten till söndagen fortsatte träden att falla. Under måndagsmor­gonen uppskattad­e Trafikverk­et att det låg 250 fallna träd på vägar runt om i Västra Götaland och Halland men att det säkert fanns ett stort mörkertal som inte hade rapportera­ts in.

När stormen drog in avbröts alla planerade tågresor mellan Strömstad och Uddevalla och det var inte förrän på tisdagsmor­gonen som tågen började rulla igen.

Vattennivå­erna i havet har sänkts sedan måndagen. Men det är först på torsdagen som havsnivån förväntas ha återgått till normalläge.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Så här såg det ut i centrala Grebbestad på måndagseft­ermiddagen efter stormen.
Bild: Jerker Norlander Så här såg det ut i centrala Grebbestad på måndagseft­ermiddagen efter stormen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden