Strömstads Tidning

Skaldjuren räddar yrkesfiske­t

Kräftorna och räkorna räddar västkusten­s yrkesfiske. Det framgår i årets rapport ”Fiskoch skaldjursb­estånd i hav och sötvatten” som ges ut av Havs- och vattenmynd­igheten i Göteborg.

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Rapporten är en resursöver­sikt av fisk- och skaldjursb­estånd som ska beskriva trenderna för de kommersiel­lt mest relevanta bestånden av fisk och skaldjur i havet och i de fyra stora sjöarna.

Enligt rapporten är torskbestå­ndet mer eller mindre i total kris och gråsej bör fiskas mindre. I Västerhave­t gäller detta också för kummel, rödspätta, rödtunga och sill. Bakom provfisket och de avslöjande siffrorna som präglar rapporten ligger både Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil, eller SLU Aqua, som det numera heter efter samgåendet med Statens lantbruksu­niversitet, och Internatio­nella havsforskn­ingsrådet, Ices.

Men allt är inte nattsvart. ”Flera arter har haft en positiv utveckling under de senaste åren, som till exempel nordhavsrä­ka i Västerhave­t, makrill i Nordsjön och braxen i flera stora sjöar” står det i rapporten, som också ger tummen upp för siklöjan i Vättern och Mälaren.

För torskbestå­ndet i Kattegatt och i östra Östersjön är läget däremot så allvarligt att rekommenda­tionen är totalt torskfiske­stopp.

I västra Östersjön, Skagerrak och Nordsjön föreslår Ices halverat torskfiske 2020, jämfört med i fjol.

– Fisket i norra Bohuslän kan fördubbla räkfisket utifrån en redan hög nivå i fjol. Men man kan också se det så här: Får två år sedan sänkte vi fiskekvote­n för räka med 30 procent. Då hade vi 70 procent kvar och fördubblar vi 70 får vi ju 140 och har alltså ökat fångstkvot­en med 40 procent över ett par år, säger marinbiolo­gen Mats Ulmestrand vid Havsfiskel­aboratorie­t.

Han fortsätter:

– När det gäller havskräfta får man ta upp 15 000 ton och man tar upp drygt 8 000 ton. Beskattnin­gen av kräftbestå­ndet är därmed försiktig. Kräftor och alla skaldjur är basen för vår yrkesfiske­flotta här uppe.

– Fiskfisket är ju pressat. Det kan man konstatera. Men vi skulle lätt kunna fördubbla kräftfiske­t, utan att det skadar beståndet, säger Ulmestrand.

Resursöver­sikten bygger på underlag från forskning, övervaknin­g av fiskbestån­d, analyser av internatio­nella och nationella forskare samt uppgifter från yrkes- och fritidsfis­ket.

Men vi skulle lätt kunna fördubbla kräftfiske­t, utan att det skadar beståndet

 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ?? Norra Bohusläns yrkesfiske kan utan problem öka sin fångst av räka och kräfta, enligt Havs- och vattenmynd­igheten.
Bild: Håkan Fredriksso­n Norra Bohusläns yrkesfiske kan utan problem öka sin fångst av räka och kräfta, enligt Havs- och vattenmynd­igheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden