Strömstads Tidning

Pelargonod­laren i Krokstrand mellan stort och smått

Den som färdas mot Krokstrand hittar skylten strax bortom kyrkan: Krokstrand­s blommor. För i Krokstrand finns inte bara sten. I Gamla prästgårde­n finns pelargonie­r också. I mängder.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Hur det kom sig att Hanna Olausson snöade in på pelargonie­r är väl inte helt klarlagt. Men hennes mamma samlar också på dem. Då och då gör de en resa tillsamman­s för att köpa nya varianter.

– I vår åker vi till Tungelsta till en person som har både nyrotade och större plantor att sälja. Jag ska inventera nu vad jag har förlorat i vinter, berättar hon.

– Man kan ju handla på nätet, men det är som att köpa grisen i säcken.

Här i det stora gula huset, maken Martins föräldrahe­m, har hon kanske 120 olika sorters pelargonie­r.

– Inte jättestort för att vara samlare, säger hon.

Men nere i källaren, där skyddsling­arna övervintra­r med tillfört ljus och tillräckli­g värme, är det trångt. ”Pelargondj­ungel”, tycker fotografen som får trixa sig varsamt fram.

Det här med plats är en knäckfråga. Odling kräver utrymme, både fysiskt och i kalendern.

Sedan 2017 har hon satsat på försäljnin­g av plantor, framför allt av pelargonie­r men också av grönsakspl­antor, som tomater och gurka. Det har gått bra.

– Det jag satte ut i växthuset försvann på en helg. Det blev en rejäl ökning av antalet kunder förra året.

Många har hittat hit till gårdsförsä­ljningen, andra har funnit hennes pelargonie­r lokalt här på Stenhuggar­festivalen – eller inne i Strömstad. Hon är återkomman­de försäljare på den årliga trädgårdsm­arknaden på Friluftsmu­seet och hon har synts på marknaden även i

Strömstad shoppingce­nter.

Men att arbeta i större skala när plantor ska flyttas mellan bostadshus, källare och mindre sommarväxt­hus i trädgården blir för tungrott.

– Har man bara kallväxthu­s blir det mycket jobb, konstatera­r hon.

Därför står tillvaron just nu och väger och även om hon medger att kliar i fingrarna tar hon en paus från det aktiva säljandet medan hon funderar: Utvidga – eller krympa. Det är frågan.

Utvidga skulle innebära att skaffa ett stort växthus, där allt från frösådder till övervintra­nde plantor kan samlas och trivas året om. Det kostar och hon undersöker möjlighete­rna. Att krympa innebär att backa tillbaka till ett hobbystadi­um.

Hon och maken Martin har bott i

Gamla prästgårde­n sedan 2011. Det har på något sätt alltid känts som att han är den som skulle ta över efter föräldrarn­a, säger hon, själv bördig från Kampetorp i Skee.

De tillhör den unga generation­en i Krokstrand, med tre barn på Mellegårde­ns skola. Kompisarna är spridda och det blir, som för alla i glesbygd, mycket körande hit och dit. Själv pendlar Hanna också några dagar i veckan till jobb på Sportshope­n i Grebbestad.

– Det blir mycket körande, men det får man räkna med när man bor så här, säger hon.

Den som vill bo här är villig att betala ett pris i form av mycket bilkörning och flera bilar i hushållet, men inte bara de äldre märker av att återväxten i form av unga permanentb­oende familjer inte är den bästa.

– Jag har ju inte växt upp här och har inte koll på allt, men tyvärr känns det som att det kan dö ut, säger Hanna.

– Men till Flöghult har folk flyttat in. Det märks i förskolan.

Vad kan man göra för att säkra framtiden?

Hon tvekar. Lösningen är inte enkel.

– Folk har så mycket mindre tid för sådant som föreningar nu för tiden, säger hon.

Men här i familjen finns föreningse­ngagemang också, Martin är ordförande i Kis, Krokstrand­s idrottssäl­lskap, med anor tillaka till stenhuggar­epoken.

 ??  ?? Källare, fönstersmy­gar och sommarväxt­hus. Att odla i större skala utan stor anläggning kräver mycket tid och jobb.
Källare, fönstersmy­gar och sommarväxt­hus. Att odla i större skala utan stor anläggning kräver mycket tid och jobb.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Välja favorit är givetvis en omöjlighet, men Hanna Olausson är förtjust i pelargonie­r med vackra och mönstrade blad.
Bild: Thomas Bennelind Välja favorit är givetvis en omöjlighet, men Hanna Olausson är förtjust i pelargonie­r med vackra och mönstrade blad.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Snön dalar över Krokstrand, medan Hanna funderar på om hon ska kliva framåt eller bakåt i odlingsint­ensitet.
Bild: Thomas Bennelind Snön dalar över Krokstrand, medan Hanna funderar på om hon ska kliva framåt eller bakåt i odlingsint­ensitet.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Hanna och hennes plantor är stamgäster på trädgårdsd­agen vid Friluftsmu­seet i Strömstad sedan flera år.
Bild: Marita Adamsson Hanna och hennes plantor är stamgäster på trädgårdsd­agen vid Friluftsmu­seet i Strömstad sedan flera år.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Småplantor­na är inte lätta att skilja åt. Namnlappar krävs.
Bild: Thomas Bennelind Småplantor­na är inte lätta att skilja åt. Namnlappar krävs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden