Strömstads Tidning

Magnus Olausson: ”Vi lever på att vi har bra kvalité”

Cementblan­daren går varm på Krokstrand­s Konstbeton­g. Sedan 1983 har företaget, som producerar stödmurar, drivits i lokal regi av bland andra familjen Olausson. 2020 kan komma att bli ett rekordår.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Solljuset ligger som ett varmt täcke över fönstren. Magnus Olausson startar vinkelslip­en. Med svepande rörelser för han arbetsreds­kapet över armeringsj­ärnet. Friktionen gör att gnistorna far åt alla håll. Helgen är nära och medarbetar­na på Krokstrand­s Konstbeton­g är sysselsatt­a.

Produktion­en av stödmurar snurrar på högvarv. Den milda vintern förlänger säsongen för mark- och byggnadsar­beten. Kallare vintrar gör i sin tur att företaget får mer tid på sig att arbeta upp kvantitets­stockarna i lagret. Nu går dock allt som tillverkas ut till produktion på byggen och andra arbetsplat­ser.

– Det är väldigt mycket att göra. Vid den här tiden på året brukar vi annars bygga lager som vi sedan har när vårruschen kommer. Men nu hinner vi inte. Då det fortfarand­e går att gräva i marken har entreprenö­rerna fullt upp.

– Å andra sidan har vi sagt att våren kanske blir jämnare. De säger att lågkonjunk­turen är på gång, men det är inget som vi har märkt av här. Fortsätter det i den här takten kan det komma att bli rekordprod­uktion, säger Magnus Olausson som varit anställd sedan 1986 och kom in i företaget genom pappa Stig.

Företaget grundades på 50-talet. Bland annat drev Gunnilse Konstbetog verksamhet i fastighete­n som ligger i Flöghult. 1983 startades Krokstrand­s Konstbeton­g AB av Stig Olausson och Ingvar Carlsson. Så sent som förra våren köptes Ingvar Carlsson ut av Görel Olausson – mamma till Magnus.

– Fast Ingvar är ändå kvar i företaget och arbetar som säljare, säger Magnus Olausson.

Men vägen har inte alltid gått spikrak för Krokstrand­s Konstbetog. I början på 90-talet upplevde ägarna och medarbetar­na nedgång.

– Då var det riktig lågkonjunk­tur, vi spelade mycket kort – och då kan jag säga att vi hade fullt i lagret, säger Magnus och skrattar.

Joachim Friis är bosatt i Flöghult. För ett år sedan fick han anställnin­g på Krokstrand­s Konstbeton­g. 31-åringen, som tidigare varit snickare, flyttade från Uddevalla till Krokstrand när han var 21 år.

– Min flickvän kommer härifrån. Vi träffades när vi var 15 år gamla och har spenderat alla lediga tider här uppe. När jag var liten tillbringa­des mycket tid i Sandvik, där min morfar kommer från. Jag och tjejen funderade först på lägenhet i Strömstad, men efter att vi tittade på huset i Flöghult så tog vi det istället. Jag tycker om lugnet, skogen och vattnet, säger han.

Anser du att det är stor skillnad på yrket som snickare, jämfört med betongarbe­tare?

– Ja, det är en sådan jädra panik i byggbransc­hen. Det kan vara stressigt här med, men det är inte på samma sätt. När man har kommit hem behöver man inte ta med sig arbetet.

Hur tror du att ditt liv har förändrats sedan du flyttade till Flöghult?

– Jag trivs med att bo på landet. Sedan har jag även fått två barn efter flytten. Jag tror de kommer att få det bättre här ute, jämfört med att bo i en större stad. De går på förskolan Vildkotten. Det känns väldigt tryggt att ha 20 sekunder från arbetsplat­sen till förskolan. Jag finns alltid tillgängli­g för dem och har släkt överallt i Krokstrand, säger Joachim och kliver sedan upp för trappan till betongblan­daren.

Magnus Olausson berättar vidare att företaget har kundkrets i Landskrona. De L-formade stödmurarn­a används bland annat för att stötta upp jordmassor i slänter. Han pekar på ett par av stödmurarn­a som är 2.20 meter höga. Dessa ska användas i bygget av gödselförv­aring på Nordens ark. Magnus är inte förvånad över den höga efterfråga­n för stödmurarn­a från Krokstrand.

– Vi använder oss av en snabbcemen­t som är lite bättre att arbeta med. Vi har byggt företaget på lång erfarenhet. Min far var väldigt noggrann. Kvalitén i utförandet, som att det stämmer med höjder och vinklar. Det får skilja maximalt 2 millimeter. Vi lever på att vi har bra kvalité, säger Skeebon Magnus Olausson som annars är född och uppväxt i Krokstrand.

Vad tror du om framtiden för Krokstrand­s Konstbeton­g?

– Jag tror det kommer att rulla på för oss. Vi har lite lösa funderinga­r på att bygga ut för att underlätta kring förvaringe­n.

” Fortsätter det i den här takten kan det komma att bli rekordprod­uktion Magnus Olausson

 ??  ??
 ??  ?? Precision och noggrannhe­t råder när fabriksarb­etarna bygger stödmurar på Krokstrand­s Konstbeton­g.
Precision och noggrannhe­t råder när fabriksarb­etarna bygger stödmurar på Krokstrand­s Konstbeton­g.
 ??  ?? Magnus olausson tillhör familjen som driver Krokstrand­s Konstbeton­g. Han har arbetat på fabriken sedan 1986: ”de säger att lågkonjunk­turen är på gång, men det är inget som vi har märkt av här”, säger han om den just nu höga efterfråga­n på företagets produktion av stödmurar.
Magnus olausson tillhör familjen som driver Krokstrand­s Konstbeton­g. Han har arbetat på fabriken sedan 1986: ”de säger att lågkonjunk­turen är på gång, men det är inget som vi har märkt av här”, säger han om den just nu höga efterfråga­n på företagets produktion av stödmurar.
 ??  ?? stödmurarn­a, som är uppställda på gårdsplane­n utanför fabriken, är fyra meter höga.
stödmurarn­a, som är uppställda på gårdsplane­n utanför fabriken, är fyra meter höga.
 ??  ?? 31-årige flöghultbo­n Joachim friis anställdes för ett år sedan.
31-årige flöghultbo­n Joachim friis anställdes för ett år sedan.
 ??  ?? Martin olausson är en av sex medarbetar­e i fabriken.
Martin olausson är en av sex medarbetar­e i fabriken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden