Strömstads Tidning

Ebba Lindqvistt­rilogin fullbordad i studio på Nordkoster

Ett möte mellan jazz, folkmusik och pop. Så beskriver MajaKarin Fredriksso­n sin nya EP med tonsatta dikter av Ebba Lindqvist. Den släpps på fredag 14 februari.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Maja-Karin Fredriksso­n sjunger sina tonsättnin­gar av Ebba Lindqvist på Kosters trädgårdar hösten 2019. I bakgrunden Frida Thurfjell på saxofon.

Skivan innehåller fyra tonsättnin­gar och är dels inspelad på Nordkoster i Putte Johanders Studio Öljud, dels i Anders Lagerfors Nackswing Studios i Göteborg.

– Putte är inriktad på jazz och folkmusik medan Anders Lagerfors är en renodlad popproduce­nt. Det blir en crossover när två världar möts, säger Maja-Karin Fredriksso­n.

Skivans första dikt är ”Ute i skären”, också tonsatt av Gösta Nystroem 1942.

– Det var genom den jag upptäckte Ebba Lindqvist, berättar Maja-Karin Fredriksso­n, som sedan ägnat mycket tid och stor kärlek åt lyrikern från Grebbestad.

I sin version av ”Ute i skären” har hon samplat in Ebba Lindqvists egen röst, så att man i musiken hör hur författari­nnan själv läser sin dikt.

– Det är den som har varit med i Lundströms bokhörna i radions P1, berättar Maja-Karin.

Nästa dikt på skivan är ”Djupt, djupt i mitt hjärta”.

– Det är den som finns inristad i stenen på Ebba Lindqvists minnesplat­s i Grebbestad, börjar MajaKarin berätta och så väller hela känslan fram och hon fortsätter spontant citera ”vet jag allting om havet. Med slutna ögon ser jag det framför mig ...”.

Hon avbryter sig och berättar om inspelning­en på Nordkoster.

– Det var så mysigt. Putte spelade kontrabas och gitarr och jag sjöng och spelade också gitarr. Putte har ju många musikalisk­a kontakter och vi skickade inspelning­en till Gunnar Halle i Oslo, som är norsk trumpetare, och han spelade in trumpet till den.

– Det var fantastisk­t. Vi visste ju inte vad som skulle komma tillbaka ...

Så övergår vi till att tala om skivans dikt nummer tre, ”Önskan”, som börjar Och detta är min enda önskan ikväll; jag vill bara luta mig emot mörkret ett tag ...

– Den är så vacker. Gösta Nystroem har gjort klassisk musik till den också. En del ur den har fått ge namn åt skivan, Lutar mig mot mörkret.

Så är vi framme vid EP:ns fjärde och avslutande dikt, som är sista delen av en svit om fyra olika dikter. Hela sviten heter ”Storm”, men eftersom Maja-Karin valt att tonsätta bara den sista har hon också fått ge den eget namn: ”Det brinner ett hjärta i berget”.

Releasekon­sert hålls på Litteratur­huset i Göteborg 23 februari, men redan 19 februari inleder MajaKarin tillsamman­s med cellisten Lovisa Samuelsson en biblioteks­turné i Västra Götaland, där dikterna framförs.

– Vi spelar annat också, men det blir Ebba Lindqvist. Jag berättar om poeten och om tonsättnin­garna och vi för samtal om poesin. Det känns roligt. Det är ett bra sammanhang att spela på bibliotek.

Första spelplats blir Munkedal. Längre norrut kommer inte den här turnén, men tillsamman­s med Putte Johander planerar Maja-Karin Fredriksso­n också för en andra releasekon­sert i studion på Nordkoster.

Hennes hjärta brinner extra för Koster, där hon en tid hyrt ett hus. Senast 28 september i höstas hade hon konsert på Kosters trädgårdar, när hon framförde sina Ebba Lindqvist-tolkningar tillsamman­s med gitarriste­n Erik Björksten och saxofonist­en Frida Thurfjell.

– Jag hoppas på hyresrätte­r där och står i bostadskön. Planen är att flytta till Koster om jag kan få ett ordnat boende. Jag fortsätter också att jobba med regionens musikresid­ens där.

 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden