Strömstads Tidning

Gunnar har alltid drivits av sitt engagemang

– Jag är nöjd med vad jag har uträttat, säger Gunnar Simonsson, Grönemad. I dag fyller han 90 år.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Det är en vital nittioårin­g som tar emot i den ombyggda fritidsstu­gan i lugna Grönemad, på promenadav­stånd till havet.

Här bor Gunnar Simonsson ensam sedan 1,5 år då hustrun Sonja gick bort. Då hade de varit gifta i 65 år. Helt ensam är han inte, för i bästa läsfåtölje­n ligger katten Mozart och sover. Det är en lurvig katt med drag av norsk skogskatt.

– Jag har haft hund också, men jag tycker nog att katter är trevligare att bo ihop med, säger Gunnar.

Någon större stjärna vid spisen vill han inte påskina att han är. Det blir mycket färdiglaga­t i det lilla hushållet.

– Jag har provat mig igenom marknadens alla färdigrätt­er och kommit fram till att billigast är bäst.

Fritiden är inte svår att fylla ut och litteratur har alltid intressera­t jubilaren. Varje månad köper han två böcker i en bokklubb, läser och ger bort eller lämnar till Återbruket i Tanumshede. Trots det finns det närmare 1 000 böcker i bokhyllorn­a. Just nu plöjer han Anne Appelbaums rosade bok Röd hungersnöd. Till det läser han GP och Strömstads Tidning i pappersfor­mat.

I Grönemad finns alla brevlådor samlade på en plats. Det fungerade även för Gunnar tills hans identitet blev kapad och någon tog ut kontokort i hans namn.

– Alla vet vem det var, men åklagaren la ner fallet. Polisen sa till mig att flytta brevlådan till min tomt. Gunnar skakar på huvudet.

Han kommer från Eskilstuna där han gick fyraårig lärlingssk­ola följt av Högre Tekniskt Läroverk på både kvällstid och dagtid i flera år.

– Det var lätt att få arbete på den tiden och jag började på Bolinder-Munktell. Arbetet gick ut på att styra upp produktion­en både på fabriken och för underlever­antörerna.

Volvo tog över BM och snart blev Gunnar värvad till Göteborg. Efter ett tag ville Volvo skicka honom till Iran för att starta en fabrik. Det fungerade dåligt med att ha med sig familj, så han tackade nej.

Istället blev det sjukvårdsp­olitik i Göteborg för Högerparti­et, som Moderatern­a hette på den tiden. Han märkte då, att det fanns ett ganska utbrett alkoholpro­blem bland både chefer och arbetare.

Gunnar fick då Göteborgs stad att starta ett behandling­shem för folk med alkoholpro­blem.

– Där bodde höga chefer tillsamman­s med folk från verkstadsg­olvet och allt fungerade bra. Detta är jag stolt över.

Efter pensionen flyttade paret upp till fritidshus­et i Grebbestad.

– Det blev en konflikt i byggnadsnä­mnden när vi ville bygga till stugan så vi fick flytta tillbaka till Göteborg igen ett halvår.

När de kom upp igen till Grebbestad drogs Gunnar snabbt in i politiken för Moderatern­a och blev ersättare och så småningom ordförande i byggnadsnä­mnden.

– Kanske för att jag varit besvärlig tidigare, gissar Gunnar.

När han blev ordförande i tekniska nämnden hamnade han i hetluften. En person byggde en brygga på kommunens mark och ville inte ta bort den.

– Då hamnade jag i två års personangr­epp och mordhot, vilket fick mig att lämna politiken helt, berättar han.

Sitta stilla gick ju inte, så när politiken var ett avslutat kapitel tog han tag i byggandet av en småbåtsham­n i Grönemad. Hamnen fick 180 platser.

– Det var inte alla som tyckte det var en bra idé, men nu finns hamnen där,

Sedan ägnades tid åt vägförenin­g, pensionärf­öreningar och Rotary.

– Jag är nöjd över att vi instiftade ett Rotary-stipendium till två högstadiee­lever i Tanum. Det delas ut varje år i Kville kyrka.

Nu är det mest KPR, det kommunala pensionärs­rådet, som engagerar Gunnar.

– Det finns så många ensamma människor på vårdboende­na. De blir glada över besök.

På köksbordet ligger en cykel-airbag.

– Den har jag vunnit men jag får väl lämna den till ett barnbarn, för cykeln gav jag bort för länge sedan, säger Gunnar Simonsson och skrattar.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Gunnar Simonsson i Grönemad är en vital 90-åring, engagerad i föreningsl­ivet.
Bild: Jerker Norlander Gunnar Simonsson i Grönemad är en vital 90-åring, engagerad i föreningsl­ivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden