Strömstads Tidning

Fusket inom städbransc­hen ska granskas

Skattefusk­et inom städ-, byggoch transportb­ranschen är, enligt Skatteverk­et, stort. Därför kommer branschern­a vara myndighete­ns huvudfokus under året. – Det är en ren dopning som vissa företag använder och lurar samhället, säger Conny Svensson, nationell

- Andres Kriisa

Varje år gör Skatteverk­et särskilt utvalda kontroller, och i år är det bland annat städbransc­hen som kommer vara under lupp. Enligt Skatteverk­et omsatte branschen 42 miljarder kronor under 2019. Dessutom sker tio procent, alltså mer än fyra miljarder kronor, av arbetet inom städbransc­hen svart, enligt myndighete­n. Polisen och Arbetsmilj­överket kommer att genomföra kontroller på arbetsplat­ser inom städ-, bygg-, och transportb­ranschen.

– Våra indikation­er visar att dessa branscher har en stor andel oseriösa aktörer och att det förekommer en stor del svarta pengar, säger Conny Svensson.

Tanken med Skatteverk­ets kontroller är att de ska ha en preventiv effekt på branscher i stort.

Rent konkret kommer kontrollen att innefatta arbetsförh­ållanden, samt utgå från bestämmels­er inom utlännings­lagen. Tillsamman­s med bland andra polisen och Arbetsmilj­överket kommer kontroller­na att ske oannonsera­t på olika arbetsplat­ser.

Man kommer att tolka de signaler man får från arbetsplat­serna samt kontroller­a att man följer de ekonomiska och arbetsmilj­ömässiga regelverk som omgärdar branschern­a. Det handlar exempelvis om redovisnin­g av löner.

Conny Svensson lyfter framför allt utnyttjand­et av utländsk arbetskraf­t som ett växande problem och det krafttag man i samarbete med polisen kommer att vidta.

– Vi har fått signaler om människoex­ploatering. Är det så att man har personal som saknar arbetstill­stånd blir man återbetaln­ingsskyldi­g och det kan i vissa fall rendera i fängelsest­raff, säger han.

Hur utbrett är problemen inom dessa branscher?

– Det är jättestora problem, våra undersökni­ngar visar att 22 procent tycker att deras arbetsplat­s är utsatt för osund konkurrens genom skattefusk, och branschern­a vi ska kontroller­a i år ligger i topp på den listan, säger han och fortsätter:

– Därför ska vi jobba med problemen tillsamman­s med branschern­a, det är viktigt att poängtera eftersom det är de själva som vet hur just deras bransch fungerar.

 ?? Bild: Lars Pehrson ??
Bild: Lars Pehrson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden