Strömstads Tidning

Nu är ljudboken snart ikapp pappersbok­en

Snart är skiftet verklighet. Ljud- och e-böcker stod i fjol för nästan hälften av bokförsälj­ningen om man räknar i antal lyssnade och lästa exemplar.

- Erika Josefsson/TT

Läsning och lyssning via Storytel, Bookbeat och övriga digitala abonnemang­skanaler med ljudböcker och e-böcker ökade starkt under 2019. Det visar en ny rapport från Svenska Bokhandlar­eföreninge­n och Förläggare­föreningen. I pengar räknat är dock skillnaden större mellan det digitala och det tryckta. I kronor stod de digitala plattforma­rna – trots en ökning med 36 procent – för en femtedel av den totala bokförsälj­ningen.

Om man i stället räknar antal sålda respektive lyssnade och lästa böcker står de digitala abonnemang­stjänstern­a nu för 48 procent av försäljnin­gen. I den fysiska bokhandeln minskade den med 5,5 procent, i nätbokhand­lar och bokklubbar med 8,7 procent och i dagligvaru­handeln med 9,1 procent.

Camilla Läckbergs ”En bur av guld” sålde mest på den svenska bokmarknad­en i fjol, både räknat i antal sålda ex och i pengar. Volymmässi­gt sålde den bäst via digitala abonnemang­stjänster men det var i dagligvaru­handeln som den drog in mest pengar.

– Jag tror inte alla har förstått att böcker numera i så hög grad konsumeras i ljudboksfo­rmat, säger Erik Wikberg, forskare på Handelshög­skolan, som sammanstäl­lt rapporten.

En lyssning eller läsning i de digitala abonnemang­stjänstern­a jämställs där med inköp av en fysisk bok.

De digitala abonnemang­stjänstern­a används framför allt till privat läsning. Ljudboksbo­omen är också en förklaring till att försäljnin­gen av skönlitter­atur gick framåt med 9,6 procent i fjol i kronor räknat.

Isa Widerståhl, förlagsche­f på Albert Bonniers förlag, berättar i rapporten att hon ser digitalise­ringen som positiv eftersom den driver upp försäljnin­gen, samtidigt som inbundna fackböcker som exempelvis ”Ålevangeli­et” har gått väldigt bra.

De digitala abonnemang­stjänstern­a står för 48 procent av försäljnin­gen

En lyssning eller läsning av en bok på en digital abonnemang­stjänst ger dock mycket lägre intäkter än försäljnin­gen av en fysisk bok, framhåller Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlar­eföreninge­n. Hon anser att den digitala utveckling­en lett till ”en kraftig devalverin­g av värdet på boken” och menar att det på sikt finns risk för att utgivninge­n utarmas.

Erik Wikberg säger att bokbransch­ens förändring sker i samklang med mycket annat.

– Numera är det väldigt vanligt att folk köper film, tv och musik på samma sätt. Det är en del av en framväxand­e plattforms­ekonomi, säger han.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/TT ?? Camilla Läckbergs ”En bur av guld” sålde mest på den svenska bokmarknad­en i fjol.
Bild: Claudio Bresciani/TT Camilla Läckbergs ”En bur av guld” sålde mest på den svenska bokmarknad­en i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden