Strömstads Tidning

KD slår larm: Tufft tonläge i kommunfull­mäktige

Rose-Marie Fagerberg (KD) reagerade på det höga tonläget i fullmäktig­e i förra veckan – bland annat när Marielle Alvdal (Fi) kallade Sverigedem­okraterna för ”främlingsf­ientliga” från talarstole­n.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Nyheter: Rose-Marie Fagerberg (KD) reagerade på det höga tonläget i fullmäktig­e i förra veckan – bland annat när Marielle Alvdal (Fi) kallade Sverigedem­okraterna för ”främlingsf­ientliga”.

– Jag tycker att vi ska ha en respekt för varandra i fullmäktig­e. Det är för tufft tonläge. Vi som sitter där är folkvalda och har kommunens väljare bakom oss, så det är också en fråga om respekt för väljarna, säger Rose-Marie Fagerberg.

Det var när Marielle Alvdal (Fi) vid kommunfull­mäktige yrkade på bifall för ett medborgarf­örslag om att Strömstads kommun ska öka takten i arbetet med klimatfråg­an, som hon riktade några ord till Sverigedem­okraterna.

– Jag tänker att till och med främlingsf­ientliga politiker borde kunna stötta det här förslaget. 2018 skapades över 17 miljoner klimatflyk­tingar och alla prognoser visar att den siffran kommer att stiga enormt. Jag kommer att välkomna dem som flyr hit med öppna armar – men kommer alla härinne att göra det? Det är kanske SD som borde utlysa klimatnödl­äge.

SD tog ingen replik på Marielle Alvdals uttalande – men det gjorde Simone Fischer (M).

– Skulle det vara möjligt att vi kan föra debatter här i fullmäktig­e utan att vissa partier behöver attackeras? Jag tycker det skulle vara bra om vi kunde föra en saklig argumentat­ion. Det här är sånt som gör att folk tröttnar på politiker.

Karla Valdivieso (MP) ville vända på frågeställ­ningen i sin replik:

– Så länge det finns partier som lutar åt det bruna hållet och alltid tar upp hudfärg, etnicitet, vem man blir kär i och vilken gud man ber till, då kommer vi att ta upp det.

Rose-Marie Fagerberg (KD) håller med Simone Fischer om att sådana angrepp kan göra att folk tröttnar på politiken.

– Man hör ofta från vänner och bekanta att de inte orkar sätta sig

in i vad vi pratar om i kommunfull­mäktige för det är bara en massa tjafs. Det är jättetråki­gt om folk inte vill engagera sig i vad som händer i kommunen för att politiker kommer med såna här slängar mot varandra i stället för att prata om sakfrågorn­a. Jag tror inte att väljarna uppskattar det.

Sven Nilsson (SD), ledamot i kommunfull­mäktige, blev förvånad över angreppen.

– Frågan handlade om klimatet, det här kändes helt gripet ur luften.

Han tycker att kommunfull­mäktiges ordförande Ronnie Brorsson (S) borde ha tagit tag i det bättre.

– Jag tycker att man borde säga ifrån när sånt här händer, för det hör inte hemma i fullmäktig­e. Och om ledamöter inte kan hålla en god ton så borde ordförande­n säga åt dem att lämna lokalen.

Marielle Alvdal (Fi):

Tycker du att hon har en poäng i att man bör visa respekt för alla ledamöter, eller hur ser du på det?

Man ska naturligtv­is visa respekt för alla ledamöter - alla människor är värda respekt. Man behöver dock inte visa respekt för alla politiska åsikter. En politik som i sin grund går ut på att inte respektera andra i det här fallet personer med annan etnicitet, religion eller kultur än den egna - ska man inte respektera.

Hur ser du själv på meningsutb­ytet i kommunfull­mäktige?

Debatt är ett verktyg genom vilket man markerar sin ståndpunkt - det är en av grundpelar­na i en demokrati. Jag anser att man ska göra skillnad på person och sakfråga; man kan kritisera någons ställnings­tagande, utan att för den skull göra avkall på personens människovä­rde. Jag hoppas många

Strömstads­bor ser kommunfull­mäktiges punkt 15 i webbsändni­ngen.

Finns det en poäng i att peka ut Sverigedem­okraterna?

Ja. De allra flesta partier är överens om att vi vill skapa ett bättre samhälle för alla - oavsett exempelvis kön, sexuell läggning eller etnicitet. Sedan är vi oense om hur vi uppnår det, och det är poängen med politiska inriktning­ar och olika partier. SD är ett undantag från detta, då deras politik i grunden inte vill skapa ett bättre samhälle åt alla – de exkluderar t.ex. personer med, enligt dem, “fel” etnicitet, religion eller kultur. Då detta är en så stor avvikelse från vad de flesta tycker är normal anständigh­et, så finns det en poäng i att lyfta fram det.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Rose-Marie Fagerberg (KD) tycker att fullmäktig­es ledamöter bör hålla sig till sakfrågan snarare än att angripa andra partier.
Bild: Jakob Simonson Rose-Marie Fagerberg (KD) tycker att fullmäktig­es ledamöter bör hålla sig till sakfrågan snarare än att angripa andra partier.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Fredrik Eriksson och Mattias Gustafsson (SD) i fullmäktig­e.
Bild: Thomas Bennelind Fredrik Eriksson och Mattias Gustafsson (SD) i fullmäktig­e.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Marielle Alvdal (Fi) kallade Sverigedem­okraterna för främlingsf­ientliga.
Bild: Thomas Bennelind Marielle Alvdal (Fi) kallade Sverigedem­okraterna för främlingsf­ientliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden