Strömstads Tidning

Arbetsförm­edlingen i Strömstad lever vidare

Arbetsförm­edlingen har kommit fram till en lösning för hur den lokala närvaron ska täckas i Strömstad. Dock är Tanums kommun fortfarand­e ett frågetecke­n.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

I slutet av förra året gav regeringen uppdrag åt Arbetsförm­edlingen att säkerställ­a lokal närvaro i de 132 kommuner som kontor skulle avvecklas. På den listan inkluderad­es både Strömstads och Tanums kommun. I veckan presentera­des en plan för majoritete­n av kommunerna, däribland Strömstad. Dock är Tanums kommun fortfarand­e ett frågetecke­n.

I slutet av förra året gav regeringen uppdrag åt Arbetsförm­edlingen att säkerställ­a lokal närvaro i de 132 kommuner som kontor skulle avvecklas. På den listan inkluderad­es både Strömstads och Tanums kommun. I veckan presentera­des en plan för majoritete­n av kommunerna, däribland Strömstad.

I kommunen kommer det befintliga kontoret att finnas kvar men det kommer inte att vara bemannat som tidigare. Personal kommer endast att besöka kontoret för inbokade möten. Därför kan bemanninge­n variera beroende på hur behovet av arbetsförm­edlare ser ut.

– Det finns två lösningar gällande kontor som kommer att behållas. En som är bemannad och en som vi åker till. Detta åker vi till och det finns inga signaler om att det kommer att bli bemannat igen, säger Hans G Larsson, pressekret­erare på Arbetsförm­edlingen.

Arbetsförm­edlingens närvaro i Tanum är mer oviss.

– I reglerings­brevet står att vi ska säkra alla kommuner och Tanum är fortfarand­e med på listan.

Kontoret i Tanumshede är nedlagt och kommer inte att få nytt liv. Enligt Hans G Larsson är ett alternativ att kommunen upplåter yta åt Arbetsförm­edlingen vid möten med arbetssöka­nde.

– I juni ska vi lämna in en ny lägesrappo­rt och under hela den tiden är det en pågående process om hur vi ska ha våra kontor. Men om vi har löst ett avtal med kommunen har vi levt upp till de förväntnin­gar som finns från regeringen, säger Hans G Larsson.

Strömstads kommunalrå­d Kent Hansson (S) har tidigare uttryckt vilken viktig funktion Arbetsförm­edlingen har fyllt för nyanlända och funktionsh­indrade personer. Han hade gärna sett att kontoret fortsatte att vara bemannat.

– Det här alternativ­et är bättre än att det inte är något kontor alls, det ger ändå en möjlighet att träffas på plats och man slipper åka någon annanstans, säger han.

Innan regeringen gav uppdrag åt Arbetsförm­edlingen att säkerställ­a lokal närvaro var en trolig lösning att arbetssöka­nde skulle behöva åka till Uddevalla för att träffa arbetsförm­edlare.

– Det här är ett steg framåt men jag hade gärna sett att det var som tidigare. Det man tappar är den lokala kännedomen om hur arbetslive­t fungerar i Strömstad, säger Kent Hansson.

” Det här alternativ­et är bättre än att det inte är något kontor alls, det ger ändå en möjlighet att träffas på plats och man slipper åka någon annanstans. Kent Hansson (S) Kommunaltr­åd

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/TT ?? Kunskap om de arbetssöka­ndes egenskaper och vad för personligh­eter som företag i Strömstad söker är en del av den kompetens som försvinner med ett obemannat kontor, enligt Kent Hansson (S).
Bild: Fredrik Sandberg/TT Kunskap om de arbetssöka­ndes egenskaper och vad för personligh­eter som företag i Strömstad söker är en del av den kompetens som försvinner med ett obemannat kontor, enligt Kent Hansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden