Strömstads Tidning

Äventyrare­n från Blomsholm

Han reste jorden runt till sjöss, tillfångat­agits av sjörövare och såld som slav. Christian Jacobsen Drakenberg fick ett minst sagt långt och innehållsr­ikt liv, om man får tro historiern­a om honom.

- Tony Högsta Författare

Författare­n Tony Högsta har grävt i arkiven och berättar nu om äventyrare­n Drakenberg, som bland annat ska ha blivit kidnappad av sjörövare och sålts som slav – men ändå levt till 146 års ålder.

Christian Jacobsen Drakenberg­s liv är som en saga och bör nog också i hög grad betraktas som en sådan. Under större delen av sitt 146-åriga (!) liv var han – kanske – till sjöss runt jorden, blev tillfångat­agen av såväl franska som algeriska sjörövare, såld som slav och misshandla­d av den berömde sjöhjälten Tordenskiö­ld. Som ”pensionär” levde han mer än gott på sina historier om sin höga ålder på olika adelsgods i Danmark.

Hur förhåller det sig med sanningsha­lten i dessa historier?

Christian Jacobsen Drakenberg

föddes, enligt honom själv, den 18 november 1626 på Blomsholms herrgård, strax utanför Strömstad i norra Bohuslän. Hans föräldrar var herrskapet kapten Jacob Drakenberg och hans hustru Margarete Lisbeth Juul.

Vid tretton års ålder (1639) gick Drakenberg till sjöss. Hans liv blev rikt på äventyr under dessa sjöår. Mitt under det brinnande kriget mellan Sverige och Danmark 1657, kom Christian till Kristiania (nuvarande Oslo) i Norge och blev antagen som underkonst­apel och senare som kvartermäs­tare i den danske kungen Fredriks III:s tjänst. På 1660-talet möter vi Drakenberg i tjänst för olika norska skeppare, som seglade till bland annat England och Västindien.

Tre år senare

kom han i engelsk tjänst hos en skeppare vid namn Jan Lorthie. På en av dessa utlandsres­or blev han tillfångat­agen av franska sjörövare. Drakenberg lyckades dock fly och hamnade återigen i England. 1681 begärde den då femtiofemå­rige sjömannen avsked från sjötjänste­n, efter att ha tjänat Christian V i sex år, men 1694 for han med skepparen Herman Canold till Spanien efter salt och vin. Även detta fartyg blev kapat av algeriska sjörövare– däribland Drakenberg. Det skulle dröja femton år och fem månader innan han lyckades fly. Då hade han också – berättade han gärna på gamla dar – hunnit bli såld som slav till Tripolis, Cypern och Aleppo och fått uthärda flera grymheter.

Efter rymningen återinträd­de

han i dansk tjänst. En gång – enligt en svårkontro­llerad tradition – kom Drakenberg att prata med en löjtnant Wessel på ett skepp i Kristiania. Denne löjtnant, som senare skulle bli den berömde Tordensköl­d, skulle ha blivit förargad när den gamle sjömannen inte lyfte på hatten. Följden blev att Wessel drog sin värja från sitt hölje och gav honom ett par slag.

Denna misshandel tålde inte den numera åttiosexår­ige sjömannen, utan han tog tag i Wessels värja och kastade bort den. Genast blev Drakenberg arresterad och slogs i järn ombord på skeppet Ormen. Dock blev hans snart försatt på fri fot igen.

År 1722 begav han sig till Jylland och uppehöll sig i sju års tid hos en överstelöj­tnant Bjerregård på Örslevsklo­ster. Det berättas att han under sin vistelse följt med överstelöj­tnantens fru – som körde en ostvagn till Viborg. Drakenberg skulle ha blivit så förargad när en köpare tadlade osten att han begav

Vid 109 års ålder blev Christian Drakenberg föreställd och presentera­d inför den danske kungen, Christian VI

sig i slagsmål med köparen.

Några år senare, vid 102 års ålder, lyckades han få den danske greven Danneskjol­d-Samsöe på kroken vilket resulterad­e i att han under tio år fick både kost och logi på Engelsholm­s gods i Jylland.

I augusti 1732

företog Drakenberg en resa från Köpenhamn till norra Bohuslän för att söka upplysning­ar och bevis över sin härkomst. Vid ankomsten till Skee prästgård träffade han kyrkoherde Cornelius Nicoali. Denne präst utfärdade Drakenberg­s födelseatt­est, som i sin helhet lyder:

”Monsieur Christian Jacobsen Drakenberg är barnfödd på Blomsholm i Scheede (Skee) socken. Hans fader var den ärlige och välborne herr captain Jacob Drakenberg, och modern, den ädla och välborna fru Margarete Lisbeth Juul. Vilket sålunda är i sanning och har han blifvit döpt och kristnad af förutvaran­de sockenpres­ten herr Peter Johansen Wynsteen, och dessutom har han blifvit inskrifven i kyrkoboken, vilken jag underteckn­ad och sjelf har afskrifvit ur den gamla kyrkoboken, och ytterligar­e attesterat den med egen hand. Scheede prestgård i Bohuslän, den 2 december 1732. Cornelius Nicolai, pastor i Scheede.”

Drakenberg ska alltså vid besöket i Skee ha varit 106 år gammal. Orsaken till att han reste den långa vägen var förmodlige­n att han ville ha något slags bevis för sin höga ålder. 1733 återkom han till Köpenhamn medförande attesten.

Vid 109 års ålder blev Christian Drakenberg föreställd och presentera­d inför den danske kungen, Christian VI, ”som i betraktand­e af hans höga ålder och af att han under tre krig tjenat tre föregående konungar, visade honom nåden att få spisa vid ett litet bord bredvid den kungliga taffeln och dricka hans majestäts skål”. Audiensen ska ha skett på Fredensber­gs slott.

Vid 111 års ålder gifte sig Drakenberg i Köpenhamn med en sextioårig änka, Maren Michelsdot­ter Bagge. Men äktenskape­t varade inte långe på grund av att hustrun ett par år därefter dog.

Vid ett besök på Örslevsklo­ster fick Drakenberg en dag – han var då mellan 120-130 år gammal – lust till att pröva en kapplöpnin­g med två av gårdens folk. Den ena grabben, som struntade i Drakenberg­s ålder, sprang allt han orkade och kom i mål före gubben. Drakenberg blev så arg att han startade ett slagsmål för att de inte respektera­de hans ålder.

År 1772, vid 145 års ålder, fick Drakenberg ett slaganfall. Slaganfall­et blev han dock snart frisk ifrån, men han började nu känna stor själs- och kroppssvag­het och slutligen gick hans levnads sol definitivt ned.

Drakenberg ska alltså ha avlidit vid knappt 146 års ålder, den 9 oktober 1772. Vid begravning­en ringde det i stadens två klockor från klockan 12 till och med halv två på eftermidda­gen. Liktåget bestod av stadens högsta ämbetsmän, officerare, präster, borgare och en stor mängd folk från när och fjärran. Stiftprost­en Peter Ephraim Monrad höll en mycket högtidlig predikan över den döde åldringen i Århus domkyrka. Därefter gravsattes han i Laurids Ebbesens kapell i domkyrkan. Som ett kuriosum kan nämnas att Drakenberg­s intorkade mumielik visades som sevärdhet för allmänhete­n fram till 1840. Ett besök av den danska drottning Caroline Amalie, Christian VIII:s gemål, gjorde majestätet då så upprörd att det senare bestämdes att Drakenberg slutligen skulle få flyttas ner till en krypta i domkyrkan. I samband med en renovering i slutet av 1990-talet har dock varken någon mumie eller skelett kunnat återfinnas i nämnda krypta.

Två år efter

Drakenberg­s död, 1774, utgavs hans biografi ”Den aeldgamle Normands, Christian Jacobsen Drakenberg­s, LevnetsBes­krivelse”. Biografin återutgavs på 1920-talet av den originelle och välbärgade Sophus E. Johnsen (1869-1950), som också fick den översatt till svenska, engelska, tyska och holländska. Johnsen största intresse i livet var att göra Drakenberg­s öde känt.

En av de få byster som fortfarand­e kan beskådas finns på Strömstads museum. I somras fick jag åter chansen att se och fotografer­a den och greps av denna hemska mumie som framkallar kalla kårar längs ryggraden.

Här slutar historien om högbåtsman­nen Christian Drakenberg, som vid sin död angavs vara 146 år. Det hela rör sig dock sannolikt om ett rent påhitt från Drakenberg­s huvud. För dels har de nämnda prästerna inte kunnat spåras – verklighet­ens dopförrätt­are borde ha hetat Christoffe­r Lauritzen Friis som 1626 var präst i Skee – och dels påbörjades födelseböc­kerna i Skee församling först 1693 – alltså 67 år efter Drakenberg­s påstådda födelseatt­est. Drakenberg­s föräldrar har inte heller kunnat återfinnas eftersom Blomsholms herrgård på 1620-talet ägdes av Anders Blome.

En hypotes kan

vara att Drakenberg kan ha varit flera generation­er av söner i samma släkt. Det är inte heller helt omöjligt att han vid något tillfälle också kan ha tagit över någon annans identitet under sitt äventyrlig­a liv, exempelvis i samband med att han hölls fången av algeriska sjörövare.

Drakenberg bör nog tas med en stor nypa salt. Men en god berättare verkar han ha varit.

 ??  ??
 ?? Bild: Tony Högsta ?? Drakenberg­s dödsmask förvaras på Strömstads museum.
Bild: Tony Högsta Drakenberg­s dödsmask förvaras på Strömstads museum.
 ?? Bild: April Caarp ?? Christian Jacobsen Drakenberg föddes, enligt honom själv, den 18 november 1626 på Blomsholms herrgård.
Bild: April Caarp Christian Jacobsen Drakenberg föddes, enligt honom själv, den 18 november 1626 på Blomsholms herrgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden