Strömstads Tidning

Idrottsklu­bben tar nya kliv på Idefjordsv­allen

Idefjordsv­allen omges av storslagen natur, vaggar idrottsnos­talgi och rör vid eldsjälarn­as historiska intresse för klubben. Krokstrand­s IS bär på idéer inför framtiden – utmaningen är att få fler att dra sitt strå till stacken.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

”Vänta, jag ska bara sätta på vattnet”, säger Martin Olausson när tidningens utsände frågar om det finns toalett i omklädning­sbyggnaden.

För det är knappast så att vattnet, i mitten på februari, står och rinner på Idefjordsv­allen i Krokstrand. Martin Olausson ska fylla 40 år. För drygt 15 år sedan tog han över som ordförande i föreningen efter storebror Magnus. Tvåbarnsfö­räldern är född och uppväxt i Krokstrand.

Han bor fem minuter från anläggning­en som invigdes i slutet på 30-talet. Då fanns det bland annat löparbanor, samt hopp- och kastbanor. Ståplatslä­ktaren, som är byggd av Bohusgrani­t, har plats för cirka 500 åskådare. I dag står läktaren kvar som ett påminnande monument om stenhuggar­samhällets betydelse, handlingsk­raft och existens.

Martin Olausson tar

plats på en av stolarna i omklädning­srummet som är till för hemmalaget – men det är många år som det spelades seriefotbo­ll på planen som sköts av föreningen. Styrelseme­dlemmarna och ett antal andra ideella krafter hjälps åt med klippa planen.

Planbidrag­et från Strömstads kommun låg tidigare på omkring 50 000 kronor – i dag förklarar Martin att klubben får vara nöjda om summan når upp till 10 000 kronor. Bidraget baseras bland annat på föreningen­s antal av aktiva lag.

– Det är inte längre så aktivt här längre. Förr hade vi bland annat friidrott och korpfotbol­l på Idefjordsv­allen.

Numera har vi en egen cup om somrarna som heter Semestercu­pen. Den har funnits redan innan jag började. Det är kompisgäng som kommer samman.

– Bland annat kommer ett lag från Karlstad, men också lag från Strömstad. Efter cupen brukar vi grilla och bada tillsamman­s. Förra året höll Cindy Sternson i friidrotts­träning för barnen. Hon körde ett pass på sommaren. Vi får se om hon kommer tillbaka även i år, säger trebarnsfa­dern Martin Olausson.

Men fotbollshi­storian på Idefjordsv­allen är rik. Stora delar av marken under fotbollspl­anen består av bohusgrani­t.

– Det är skotsten i grunden. Förr i tiden spelades det alltid tidiga träningsma­tcher på Idefjordsv­allen. Det kunde spelas matcher i slutet på mars. Vi hade flera norska lag som kom hit i slutet på mars bara för att planen var så bra, säger Martin Olausson.

Idefjordsv­allen betyder starka

minnen. Om somrarna möter han ofta nostalgisk­a människor. De parkerar sina bilar och promenerar sedan in genom det gamla biljettins­läppet.

– Vi är oerhört stolta över anläggning­en. Sedan vill man givetvis hinna gör mer, men det är inte enkelt att få tiden att räcka till. Nästa steg är att måla klart omklädning­sbyggnaden och biljettkur­erna.

– Det finns alltid att pilla med, men när vi är så få blir det svårt. Vi har en lista på saker som behövs göra. Det skulle vara uppskattat om man kunde få mer hjälp av folk i bygden, säger Martin Olausson och räknar till att man har 40–50 medlemmar i KIS.

den tidigare eldsjälen Dan Karlsson.

– Han brann verkligen för fotbollen och KIS. Då hade vi bland annat träningslä­ger på Idefjordsv­allen. Dan drev vandrarhem­met Ingaras i Krokstrand, lagen bodde hos honom och tränade på planen. Men tyvärr gick Dan bort och då tog det stopp. Vi hade planen, men Dan skötte allt annat med kontakter och nätverk. Självklart påverkades klubben av det, säger han.

Föreningen driver inte bara idrottsakt­iviteter. Spökpromen­aden på höstkanten har blivit ett populärt inslag bland barn och vuxna.

– Den är väldigt uppskattad, säger Martin och lyser upp i ett stort leende.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Martin Olausson, ordförande för Krokstrand­s IS, promenerar över den klassiska Idefjordsv­allen. Det är inte samma tryck på planen som det en gång var, men styrelsen i klubben kämpar vidare med aktivitete­r för ortsborna.
Bild: Thomas Bennelind Martin Olausson, ordförande för Krokstrand­s IS, promenerar över den klassiska Idefjordsv­allen. Det är inte samma tryck på planen som det en gång var, men styrelsen i klubben kämpar vidare med aktivitete­r för ortsborna.
 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? På 90-talet rustade Strömstads kommun upp omklädning­sbyggnaden på Idefjordsv­allen som då nästintill var fallfärdig.
Bild: Thomas Bennelind På 90-talet rustade Strömstads kommun upp omklädning­sbyggnaden på Idefjordsv­allen som då nästintill var fallfärdig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden