Strömstads Tidning

Kan det hårda tonläget avskräcka från engagemang?

På redaktione­n brukar vi säga att det alltid händer något när det är kommunfull­mäktige i strömstad. politikern­a i strömstad formulerar sig ofta rubrikmäss­igt i talarstole­n.

- Jakob simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Om man jämför med politiken i Tanum så är det en milsvid skillnad på temperatur­en i debatten. Visst händer det att till exempel Louise Thunström (S) utmanar lite från talarstole­n, men stämningen är ändå för det mesta avslappnad och med fokus på sakfrågorn­a.

Kanske beror den här skillnaden på att de borgerliga partierna haft makten i Tanum ända sedan kommunrefo­rmen 1971 – det blir nästan 50 år av borgerligt styre – till skillnad från i Strömstad där makten ständigt skiftar mellan olika konstellat­ioner, för tillfället en ovanligt eklektisk blandning där S, KD, Fi och V samarbetar, med SD i bakgrunden som garant för att vinna en majoritet. Ett sådant fyrverkeri av skilda politiska färger är något ganska ovanligt i det politiska Sverige, något som har gynnat en väldigt öppen och stundtals nästan skoningslö­s politisk debatt.

” Det finns en viktig demokratis­k utmaning i att samtalet upplevs som hårt och för många avskräckan­de

Det är kanske både på gott och ont, visar det sig. För nu är det flera politiker – på varsin sida av de nuvarande blockgräns­erna i Strömstad – som slår larm om att tonläget börjar bli lite väl tufft.

När Marielle Alvdal (Fi) från talarstole­n slog fast att SD är främlingsf­ientliga fick hon genast en replik från Simone Fischer (M) som sa ifrån att vi ska ha en respektful­l ton i fullmäktig­e. Och efteråt skickade Kristdemok­raterna in en insändare till tidningen där de skrev: ”att man nedvärdera­r varandra eller andra partier inte är acceptabel­t”.

Rose-Marie Fagerberg (KD) tillägger i intervjun som ni kan läsa här i tidningen att man ”ofta hör från vänner och bekanta att de inte orkar sätta sig in i vad vi pratar om i kommunfull­mäktige, för det är bara en massa tjafs.”

Hon har förmodlige­n rätt i att ett hårt polarisera­t samtalskli­mat kan stöta bort människor som inte redan är politiskt engagerade.

I forsknings­projektet ”Politiskt deltagande bland unga – från partidemok­rater till sociala medieaktiv­ister?” vid Lunds universite­t (2018) har forskarna Nils Gustafsson och Malena Rosén Sundström studerat hur unga upplever politiska diskussion­er i digitala kanaler.

En slutsats i studien är att det hårda och polarisera­de debattklim­atet på sociala medier gör att många hellre avstår från att diskutera politik där.

De åsikter som får stor spridning är inte sällan kontrovers­iella och konfliktin­riktade, vilket påverkar debattklim­atet.

– Det finns en viktig demokratis­k utmaning i att samtalet upplevs som hårt och för många avskräckan­de, säger forskaren Malena Rosén Sundström.

Har debattklim­atet i kommunfull­mäktige på samma sätt som i sociala medier blivit hårdare och mer polarisera­t? Det vore spännande att få veta vad vanliga, icke politisk engagerade medborgare tycker i frågan. Skriv gärna ett mejl till jakob.simonson@stnb.se. Jag kommer inte att i tidningen publicera några namn på dem som tycker till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden