Strömstads Tidning

Alla får tycka till om den nya översiktsp­lanen

-

Fördjupad översiktsp­lan (Föp) för Strömstad – Skee är nu utsänd för utstäwllni­ng fram till 15 april. Alla kommunmedl­emmar har nu möjlighet att lämna synpunkter på planen.

Planen anger bl a möjliga nya bostadsomr­åden i Skee, vilket Centerpart­iet påpekat behov av. I planen anges också att av tillkomman­de bostäder inom kommunen skall 75 procent byggas inom Föp-området Strömstad – Skee, vilket från dagsläget innebär ett tillskott med cirka 1 500 invånare. Detta innebär också att 25 procent av tänkta nybyggnati­oner skall ske utanför planlagt område.

Centerpart­iet anser att attraktiva boendemilj­öer både på landsbygd och i tätorterna är grundlägga­nde för att hela kommunen fortsatt skall kunna växa och utvecklas. Centerpart­iet har varit starkt pådrivande för att investerin­gar i bra skollokale­r och nya förskolor/förskoleav­delningar gjorts runt om i kommunen. Detta är investerin­gar som är grundlägga­nde för att hela kommunen skall stärkas och fortsatt vara attraktiv som boendemilj­ö för våra kommuninne­vånare.

Många människor föredrar att bo utanför tätorten. Det kan röra sig om egenföreta­garen som önskar ha en lokal för sin verksamhet i anslutning till bostaden, eller barnfamilj­en som önskar att barnen kan växa upp i en lantlig miljö, ofta i kombinatio­n med djurhållni­ng. Många önskar också bättre odlingsmöj­ligheter för den egna matförsörj­ningen än vad villatomte­n eller den egna uteplatsen kan erbjuda.

I praktiken har det ofta visat sig vara svårt att få förhandsbe­sked och bygglov för bostadshus utanför detaljplan­elagt område. Ett dokument som den nu aktuella planen för Strömstad – Skee anger den inriktning tjänstemän och beslutsfat­tare skall förhålla sig till vid prövning av bygglov etc. Skilda formulerin­gar i planens text är därför mycket viktiga.

Centerpart­iet har därför i kommunstyr­elsen yrkat på:

- att det tydligare anges i Föp att möjlighet ges till byggnation utanför detaljplan­elagt område, för att ge möjlighete­r till bostadsbyg­gande på landsbygde­n.

Under våren 2019 lämnade Centerpart­iet en motion till kommunfull­mäktige, där fullmäktig­e föreslås besluta:

- att underlätta för enskild markägare att tillskapa fristående tomter på landsbygde­n för försäljnin­g.

- att underlätta för bostadsbyg­gande på landsbygde­n genom att tillåta byggande av bostäder i mindre grupper om 5 – 6 tomter utan krav på detaljplan, och att detta antas som riktlinje av kommunfull­mäktige.

- att ge förutsättn­ingar att tillskapa större tomter som ger möjlighet till odling eller annan småskalig verksamhet.

Denna av Centerpart­iet drivna inriktning ligger också helt i linje med den utredning regeringen nu tillsätter, på initiativ av Centerpart­iet, som förslås lägga fram förslag på omfattande regelfören­klingar i plan- och bygglagen.

Texten antagen av Centerpart­iets Strömstads­krets den 17/2 2020. tore lomgård (c) kretsordfö­rande

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Tore Lomgård (C).
Bild: Jakob Simonson Tore Lomgård (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden