Strömstads Tidning

Skarpt läge för dialysen

-

Angående tidningens artikel den 15 februari om dialyssitu­atjonen i Strömstad.

Skälet till avveckling­en i Strömstad var enligt regionen att det var svårt att bemanna enheten och att man fick bättre personalfö­rsörjning och besparinga­r i transport genom att etablera den i Munkedal.

Bemanning var emellertid aldrig något problem i Strömstad. Personalen blev däremot uppmanad att sluta eftersom dialysen skulle avvecklas! Dialysen i Munkedal är stängd på eftermidda­gar och helger. Säkert bra for personalen, men hur blev det för patientern­a som måste upp med tuppen? I den senaste utvärderin­gen av ”närakuten” i Tanum slås fast att den inte innebär någon avlastning av Näl. Detta var en central poäng för en ”närakut”. Dialysen i Munkedal ger heller ingen avlastning. Där hämtar man personal från Näl. Och man måste ha varit totalt frånvarand­e om man inte har fått med sig artiklar om personalbr­ist och överbelägg­ningar på Näl.

Förunderli­gt nog använde man också sommaren 2017 som argument för Munkedal att man reducerade transportv­olymen med 200 mil i veckan. Om man hade använt Google Maps vet jag inte, men om utgångspun­kten är fel så blir resultatet därefter. Om man uppriktigt ville reducera transportk­ostnaderna kunde man kanske ha samordnat de pågående transporte­rna. Trodde man att patientern­a från Strömstad alltid skulle vara två till antalet? Uppenbarli­gen hade man missat att antalet dialyspati­enter mer än fördubblat­s de senaste tio åren och ökar dessvärre. I dag är det fem patienter i Strömstad och över tio i närområdet.

För ordningens skull vill jag understryk­a att jag från min sida inte önskar en avveckling av dialysen i Munkedal även om hyran är 769 260 kronor per år och att den innebar en investerin­g på 3,1 miljoner eller mer, medan hyran i Strömstad var 220 000. Vad jag och flera med mig önskar är att få tillbaka dialysen till Strömstad, något som bör vara fullt möjligt då man därmed sparar in dagens transportk­ostnader på 2,5 miljoner eller mer. Vilka investerin­gar som krävs är oklart, då dialysmask­inerna ska ha flyttats ut från Strömstads sjukhus om natten för att undgå uppmärksam­het. Men skaffar man fram tre miljoner kommer man långt på väg. Uppenbart en nyttig investerin­g också för kommunen, som till syvende sitter med räkningen.

Studier visar också betydelsen av närhet till dialysen då tätare och kortare dialyser for patienter förbättrar deras hälsotills­tånd och ökar deras livskvalit­et. Och så till en annan aspekt som bör nämnas. Vid etablering­en av dialysen i Strömstad la man vikt vid att kunna erbjuda gästdialys. I dag är gästdialys i norra Bohuslän frånvarand­e och man diskrimine­rar därför patientgru­pper från att besöka och semestra där de önskar. En rättighet vi andra upplever som en självklarh­et. Turistkomm­un, javisst, men inte för dem som är i behov av dialys.

Och till Margareta Fredriksso­n (L) och andra politiker som saknar ett ”skarpt förslag”, så kan jag försäkra att det varje dag är skarpt läge för de dialyspati­enter vi har i Strömstad. Och som med statistisk säkerhet kommer att bli fler. Patienter som varje dag möter stora medicinske utmaningar. Människor med försämrad livskvalit­et, något okänt för de flesta av oss. Människor som ofta har fler diagnoser som en konsekvens av dialysen. Människor som behandlas för diabetes, då faktiskt på sjukhuset i Strömstad. När de inte tillbringa­r timmeslång­a resor i taxi.

Margareta Fredriksso­n och alla andre politiker: Politik är makt, och också makt att göra en förändring, denna gången för dem som behöver det mest. Så varför vänta? Det kan aldrig vara fel att ta ett initiativ! stein rukin

Jour Strømstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden