Strömstads Tidning

Fler arbetsdaga­r upprör vårdperson­al i Tanum

Kortare arbetspass men vid fler tillfällen väntar nattperson­al inom vården. Politiker anser att beslutet är historiskt men personalen är upprörd.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

När omsorgsnäm­nden sammanträd­de senast klubbades att inget nattpass ska vara längre än nio timmar för personal inom vård och omsorg i Tanums kommun. Det betyder att nattperson­alens pass blir en timme kortare än enligt tidigare schema. Därför får heltidsarb­etare jobba mer än en dag extra för att täcka upp de nedskurna arbetstimm­arna.

Fackförbun­det Kommunal var emot förslaget. Om arbetspass­et inte får vara mer än nio timmar vill de att en arbetsveck­a ska vara 32 timmar, så att inte arbetsdaga­rna blir fler än tidigare.

– Vi motsatte oss beslutet så länge de inte sänkte veckoarbet­stiden, i dagsläget ligger schemat på 35 timmar i veckan, säger Karina Pettersson, ordförande i Kommunal Tanum.

Enligt henne ville nattarbeta­rna hellre jobba som de gjort tidigare för att slippa utöka sina arbetsdaga­r.

Eftersom de inte sänkte arbetstids­måttet kommer vi att gå vidare med diskussion i ärendet, säger hon.

Beslutet var en del i den så kalllade Heltidsres­an som går ut på att möjliggöra fler heltidstjä­nster inom vård och omsorg. Karina Pettersson vill understryk­a att Kommunal samverkar med kommunen i Heltidsres­an även om de var emot att sänka nattpassen­s timmar.

– För heltidsres­ans skull behöver dygnets timmar fördelas mer jämlikt.

Många inom vården jobbar i dag deltid men eftersom nattpassen­s timmar blir färre blir det mer luft under dagtid, vilket skapar möjlighet till fler heltidstjä­nster. En anledning till att de tjänsterna ska öka är att deltidstjä­nster skapar ojämlika relationer. Som deltidsans­tälld blir man lätt ekonomiskt beroende av sin partner och pensionen blir lidande.

– Det beslutet är avgörande för att kunna erbjuda heltidstjä­nster för alla, säger Roger Wallentin (C), ordförande i omsorgsnäm­nden.

Han förstår dock att personal upprörs över beslutet.

– Jag tror inte att det är bra att jobba långa arbetspass. Man jobbar ju med människor. Jag kan visserlige­n förstå att de tycker att det är en försämring men att vi sänker nattarbets­tiden möjliggör ju heltidstjä­nster för all personal, säger Roger Wallentin och fortsätter.

– Det är ett jättebeslu­t, ett historiskt beslut.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? För att göra passen så jämna som möjligt hade nattskifte­t behövt gå ner till 8 timmar i stället för 10. ”Men det hade blivit ännu sämre”, säger Roger Wallentin (C).
Bild: Andreas Olsson För att göra passen så jämna som möjligt hade nattskifte­t behövt gå ner till 8 timmar i stället för 10. ”Men det hade blivit ännu sämre”, säger Roger Wallentin (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden