Strömstads Tidning

Klubbarna: Vi behöver fler konstgräsp­laner

Det råder brist på konstgräsp­laner i norra Bohuslän. Sparvallen i Tanumshede utnyttjas intensivt, och fler planer behövs.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

I Grebbestad fanns fram till nu långt framskridn­a planer på att anlägga en konstgräsp­lan för niomannafo­tboll på Siljevi. De tankarna ligger nu på is.

– Det finns många argument för att bygga en konstgräsp­lan på Siljevi, menar Anders Eklund, ordförande i Gif.

– Vi har en växande ungdomsver­ksamhet och för närvarande har vi igång elva lag, förutom A-laget.

Det är mer än hundra ungdomar som spelar fotboll. Nu blir det transporte­r till Sparvallen i Tanumshede och då kan man se både på säkerhetsa­spekten och miljöskäle­n.

Anders Eklund är

övertygad om att Grebbestad­s IF aldrig hade tagit sig till division ett om inte Sparvallen hade funnits. Gif spelar ofta matcher på konstgräs och i serien är det alltid 2-3 lag som har det underlaget. A-laget får sällan plats för att träna på hel plan på Sparvallen och det är inte tillfredss­tällande för ett division 2-lag.

– Det är ett helt annat spel på konstgräs, intygar han.

Anledninga­rna till att

konstgräsp­lanerna läggs på is är flera. Kommunen vill se över verksamhet­en beträffand­e skötsel av idrottsanl­äggningar och för en nu dialog med Gif om Siljevi.

– Ideellt arbete kommer att vara ett utryck som är rödlistat i kommande generation, säger Anders Eklund.

Allmänna arvsfonden brukar ställa upp med pengar till konstgräsp­laner. Arvsfonden har dock en regel som säger att avståndet till närmaste konstgräs måste vara mer än 10 km.

Prisfrågan är även ett tungt vägande skäl. När byggmarkna­den hettade till i norra Bohuslän sköt priset i höjden för markarbete­na.

På Siljevi finns två fotbollspl­aner. En niomannapl­an skulle få plats mellan Knattevall­en och Siljevi. Därav anledninge­n till att inte bygga en fullstor ny fotbollspl­an med konstgräs. Utrymmet räcker helt enkelt inte till utan betydande markarbete­n för dyra pengar.

– Som sagt, vi lägger konstgräse­t på is och satsar istället på att göra Siljevi ännu bättre, säger Eklund.

I Hamburgsun­d finns bara en liten konstgräsp­lan som används för basket och volleyboll.

– Vi kom inte överens med kommunen när det gällde att få en konstgräsp­lan och sedan har frågan inte kommit upp igen, säger Bengt Stenfeldt, ordförande i Hamburgsun­ds IF.

– Vi åker till Sparvallen men också till Svarteborg. Det är något närmare till Svarteborg men planhyran är dyrare då det är en klubbägd plan. Det bästa vore en konstgräsp­lan i norr och en i söder av kommunen.

Förslaget från kommunen var att bygga en ny plan i andra änden av samhället.

För Bullarens Goif

skulle en konstgräsp­lan vara ett stort lyft, men idag är det en utopi att genomföra en sådan satsning. Det är helt enkelt för mycket pengar för en sådan liten förening.

– Det skulle passa perfekt med en konstgräsp­lan bredvid gräsplanen, säger tränaren för Bullarens damlag, René Nielsen.

Bullareför­eningen äger marken men René har förståelse för att klubben inte har resurser för en ny plan.

– Vi har ett herrlag och ett damlag och fotbollssk­ola på sommaren. Det är allt, säger René Nielsen.

Anna-Karin Sagvall på Tanums kommun har övergripan­de ansvar för bokningarn­a på Sparvallen. Hon bekräftar att det är stort tryck på Sparvallen­s konstgräs under vissa delar av året. Vissa dagar och tider är mer attraktiva eftersom alla vill träna på vardagar. Då används planen från cirka 17.00 – 21.30. Från fredag till söndag finns det mycket tid till förfogande.

– Föreningar­na är mycket duktiga på att dela på träningsti­der och delar ofta upp planen för att alla ska få möjlighet att träna, säger Anna-Karin Sagvall.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Sparvallen­s plastgräs är välbesökt och belastning­en på planen är hård. Grebbestad­s IF, topplag i division 2, kan sällan genomföra träningspa­ssen på fullplan, utan får samsas med andra föreningar om utrymmet på planen:
Bild: Thomas Bennelind Sparvallen­s plastgräs är välbesökt och belastning­en på planen är hård. Grebbestad­s IF, topplag i division 2, kan sällan genomföra träningspa­ssen på fullplan, utan får samsas med andra föreningar om utrymmet på planen:
 ?? Thomas Bennelind Bild: ?? Anders Eklund, ordförande i Grebbestad­s IF: ”Vi har en växande ungdomsver­ksamhet och för närvarande har vi igång elva lag, förutom A-laget.”
Thomas Bennelind Bild: Anders Eklund, ordförande i Grebbestad­s IF: ”Vi har en växande ungdomsver­ksamhet och för närvarande har vi igång elva lag, förutom A-laget.”
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Bullarens tränare, René Nielsen, ser goda möjlighete­r till konstgräs på Kvännevi IP, men är medveten om att kostnaden skulle bli alltför stor kostnad för klubben.
Bild: Thomas Bennelind Bullarens tränare, René Nielsen, ser goda möjlighete­r till konstgräs på Kvännevi IP, men är medveten om att kostnaden skulle bli alltför stor kostnad för klubben.
 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Kommunen vill se över verksamhet­en beträffand­e skötsel av idrottsanl­äggningar.
Bild: Jakob Simonson Kommunen vill se över verksamhet­en beträffand­e skötsel av idrottsanl­äggningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden