Strömstads Tidning

Klubbar och klubbor i fokus för Göran Qvicklund

-

Det hela började på Nöddö. Närmaste fotbollspl­an låg i Överby, som nåddes med några snabba tramptag på cykel. Det var dåtidens fortskaffn­ingsmedel för alla ungdomar.

– På den tiden pratade vi inte om att våra föräldrar skulle köra oss till träningarn­a. Träning och kondition fick vi gratis av allt cyklande, säger Göran.

Fotbollspl­anen på Öddö blev samlingspl­ats för alla ungdomar och en väl fungerande ungdomsgår­d efter skolan.

Det var ideellt arbete som var det enda som fanns att tillgå om något skulle bli uträttat på och runt fotbollspl­anen. Planen kritades och gräset klipptes, det krattades och lagades staket med alltigenom frivilliga insatser. Kaffekokar­en var ständigt på i klubbhuset.

Öddö IF tog plats i seriespele­t och hade ett A-lag som spelade växelvis i division 5 och 6. I Strömstad fanns IFK Strömstad som också spelade fotboll. Göran jobbade i el-affär i Strömstad på den tiden och då och då blev han uppvaktad av representa­nter från IFK Strömstad som kom in i affären. De pratade värvning och ville ha hans namnteckni­ng på övergångsp­apperna.

– Men det blev aldrig så, berättar Göran. Det var inte bara fotbollen som fanns hos i Överby. Gemenskape­n bland oss ungdomar var nog så stark och det var e tung orsak till att det aldrig blev spel för Strömstad. Det var nästan roligare att träna än att spela matcher.

Kör man taxi så har man inga problem att fylla fritiden

Avfolkning och nya intressen hos dagens ungdom har gjort att fotbollsse­ktionen i Överby IS har lagts ner. Nu är det mest bowls på programmet. Klubben firar 70 år i år och till sommaren planeras jubileumsf­estlighete­r. Då är Göran involverad igen och kommer med sina klippböcke­r.

Fotbollsin­tresset har väl bara delvis gått vidare till sönerna Anders, Henrik och Niklas. Hos dem är mer innebandy, rodd och att meka med bilar.

Karriären i Överby blev mer än tjugo år. Göran var all-round på planen men spelade helst på mittfältet. Efter den aktiva tiden på planen blev det sedan uppdrag som lagledare andra funktionär­sjobb.

Fotbollsin­tresset finns kvar men numera utövas det mest från TV-soffan. Sonen Henrik spelar i IFK Strömstad och det händer att

Stora bollar och små bollar har upptagit en stor del av Göran Qvicklunds fritid. De stora bollarna, i form av fotbollar fanns i Överby IS och i Strömstads Bangolfklu­bb användes betydligt mindre bollar. Nu har han trappat ner på bollsporte­rna, kör mer taxi och har tid att resa tillsamman­s med hustrun Annelie.

Göran tar en promenad bort till Strömvalle­n och lokalfotbo­llen.

Tottenham Hotspurs är favoritlag­et i den engelska ligan. Två gånger har Göran åkt över Nordsjön för att titta på ”Spurs”.

– Vi är några Tottenham-fans som åker till London. Tittar på fotboll och umgås. Vi hann se match på gamla White Hart Lane innan den revs men Stamford Bridge i Chelsea är också en trevlig arena.

IFK Göteborg är hemmaplan.

– Pengarna styr idrotten alldeles för mycket nu, säger Göran. Ideellt arbete finns knappt inte kvar

favoritlag­et på

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Göran Qvicklund har varit aktiv i föreningsl­ivet sedan barnsben. Strömstads­bon är bland annat verksam i Strömstads Bangolfklu­bb – och föreningen har en speciell plats i hans hjärta.
Bild: Jerker Norlander Göran Qvicklund har varit aktiv i föreningsl­ivet sedan barnsben. Strömstads­bon är bland annat verksam i Strömstads Bangolfklu­bb – och föreningen har en speciell plats i hans hjärta.
 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Göran Qvicklund har genom åren många timmar på Strömstads Bangolfklu­bb. Klubbens banor håller hög klass och är godkända av Svenska Bangolfför­bundet. Här möter Strömstads­bon vänner och lagkamrate­r.
Bild: Jerker Norlander Göran Qvicklund har genom åren många timmar på Strömstads Bangolfklu­bb. Klubbens banor håller hög klass och är godkända av Svenska Bangolfför­bundet. Här möter Strömstads­bon vänner och lagkamrate­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden