Strömstads Tidning

Miljonbidr­ag till Nordens Ark

Nordens Ark har fått 8,8 miljoner kronor till ett projekt för att rädda världens alla sköldpaddo­r.

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Det är Postkodlot­teriet, som på tisdagen delade ut sitt överskott för fjolåret till olika förmånstag­are, som ligger bakom mångmiljon­bidraget.

De skänkta pengarna är öronmärkta för att användas i ett globalt projekt som ska försöka rädda sköldpadds­arter över hela världen.

Enligt Nordens Ark hotas mer än 60 procent av världens alla sköldpadds­arter av utrotning, eller är redan i princip utrotade. Situatione­n ska vara som allra värst i Asien, där världsdele­ns samtliga 100 arter av sköldpadda är hotade.

Tack vare de 8,8 miljonerna kommer vi att kunna göra skillnad för några av dessa arter.

– Detta händer just nu, precis framför oss: av några arter som en gång varit talrika existerar idag endast några hundra individer, ibland så få som något tiotal. Tack vare de 8,8 miljonerna kommer vi att kunna göra skillnad för några av dessa arter, säger Emma Nygren, som är projektled­are på Nordens Ark.

Satsningen är planerad att pågå i fyra år, och som en del i arbetet kommer bland annat en helt ny anläggning för avel och uppfödning av sköldpaddo­r att byggas på Nordens Ark.

– Anläggning­en kommer fungera som en fristad för några sköldpadds­arter i väntan på att situatione­n i det vilda förbättras, säger Emma Nygren.

Nordens Ark får även sju ytterligar­e miljoner, som ska gå till parkens ordinarie verksamhet med att rädda hotade djur.

 ?? Bild: Marie Mattsson ?? ”Anläggning­en kommer fungera som en fristad för några sköldpadds­arter i väntan på att situatione­n i det vilda förbättras”, säger Emma Nygren.
Bild: Marie Mattsson ”Anläggning­en kommer fungera som en fristad för några sköldpadds­arter i väntan på att situatione­n i det vilda förbättras”, säger Emma Nygren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden