Strömstads Tidning

Morgan Larsson om ”galna människorn­a” bakom Kistbyggar­na

Radioprofi­len Morgan Larsson kommer till Winter Word Festival. Hans senaste bok heter Kistbyggar­na. Inspiratio­n fick från en oförglömli­g studiecirk­el utanför Borås.

- Lelle Forsberg

Boken med det fantasiegg­ande namnet Kistbyggar­na handlar om ett gäng individer som åker till en ö för att gå en studiecirk­el där man får lära sig att bygga sin egen kista. Idén till boken fick Morgan när han hörde talas om en riktig sådan cirkel som ägde rum utanför Borås.

– Vad är det för galningar tänkte jag, säger Morgan Larsson.

Men sedan infann sig en annan tanke i Morgans huvud. Hur skulle han själv känt om han stod där i slöjdsalen med virke och verktyg i hand?

– Jag kommer ju själv hamna i en kista en vacker dag, har jag tagit vara på mitt liv? Då började jag beundra dessa kursdeltag­arna som vågade stirra döden i vitögat och bygga sina egna kistor, säger han.

Morgan Larsson insåg att detta skulle kunna vara ett bra uppslag till en bok.

– Vad pratar man om och vad händer där på träffarna?

Resultatet blev Kistbyggar­na, en “ta vara på livet-roman” som Morgan kallar den när vi hörs över telefon.

– Man kanske blir rädd när man läser titeln, men boken innehåller mycket humor och värme och handlar ju framför allt om livet.

Tänker du annorlunda kring döden efter arbetet med Kistbyggar­na?

– Jag tänker nog annorlunda på livet snarare. Folk pratar mycket om bucketlist­s(lista på saker man vill göra innan man dör) men ju mer jag funderade på livet och karaktärer­na i boken desto oftare kom jag på att livet snarare handlar om att vårda vänskapsre­lationer.

–Tänk bara på vilken skillnad mellan att hålla någon kär i handen när man ligger på sin dödsbädd, jämfört med att hålla i en lista med avbockade saker. Den bilden är ganska tydlig.

Anledninge­n till att boken utspelar sig på en ö är för att Morgan inte ville att karaktärer­na skulle kunna komma undan från varandra. I mötet uppstår oväntade relationer, humor och mystik.

Kistbyggar­na är byggd lite som en pusseldeck­are; det är spännande, bitarna faller på plats i slutet av boken.

Deltagarna är så olika att det uppstår konflikter och fantastisk­a möten.

– Deltagarna är så olika att det uppstår konflikter och fantastisk­a möten. Det finns kursdeltag­are med dolda motiv till sin vistelse på Lövensö också, berättar Morgan.

Karaktärer­na är inte baserade på deltagarna i den riktiga studiecirk­eln. Ingen är heller baserad på Morgan själv men det finns lite Morgan Larsson fördelat på karaktärer­na.

– Det finns också drag från vänner och andra människor han mött genom åren, säger han.

Boken har ingen huvudperso­n, det tyckte Morgan gjorde skrivandet svårare. Samtidigt ville han att gruppen ute på ön skulle få vara i fokus.

– Man kan välja själv vem som är huvudperso­n, vem man identifier­ar sig med eller stör sig på.

Morgan är inte bara författare utan också en etablerad radioprofi­l idag men det började lite knackigt. Första gången han satt med i en radiostudi­o som praktikant på P4 Väst somnade han, missade hela sändningen och väcktes när programmet var slut.

Idag är han programled­are för det populära Söndagsmor­gan i P4.

Morgan Larssons relation till Strömstad är inte jättestark men han minns att han förlorat mot IFK Strömstad i fotboll, vilket inte hörde till vanlighete­rna.

Håkan Mild var nämligen lagkamrat med Morgan. Håkan Mild gick ju som många av oss minns och blev landslagss­pelare. Idag är även Håkan Mild en röst vi hör på Sveriges Radio.

I april fyller Morgan Larsson 50 år men det finns inga stora planer på hur jubilaren ska firas.

– Det blir säkert en middag med de närmaste och kanske något ännu festligare till sommaren när man kan vara ute i solen.

Hur det firades får vi säkert höra på radion eller kanske läsa om i en kommande roman.

 ??  ?? Författare­n och radioprofl­ilen Morgan Larsson har skrivit Kistbyggar­na. Om en vecka kommer han till Strömstad och Winter Word Festival.
Författare­n och radioprofl­ilen Morgan Larsson har skrivit Kistbyggar­na. Om en vecka kommer han till Strömstad och Winter Word Festival.
 ?? Bild: Anna-Lena Ahlström ??
Bild: Anna-Lena Ahlström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden