Strömstads Tidning

Hyllades med flygplats i romantisk stad i Europa

-

År 1918 tog kriget slut. Då frigavs vår Profil och kunde återvända till sitt hemland

En commandost­yrka var ute efter vår Profil. Den leddes av en överste som hette Jean-Marie Bastien-Thiry.

Klockan åtta på kvällen den 22 augusti 1962 var vår Profil på väg hem med bil från ett regeringss­ammanträde. Då slog commandost­yrkan till.

Vår Profil hette Joseph. Hans fru och hans svärson var också med i bilen som kördes av en chaufför.

Attacken kom mycket överraskan­de. Attentatsm­ännen öppnade eld med automatvap­en från två bilar vid en vägkorsnin­g. Vår Profils chaufför trampade gasen i botten och lyckades skaka av sig förföljarn­a.

Då dök det upp två bilar till. Joseph och hans fru böjde sig ner. En skur av kulor slog in i bilen. Två träffade däcken. Växellådan blev skadad. En kula passerade alldeles ovanför Josephs huvud och krossade bakrutan.

Bilen hade träffats av 14 skott! Det var ett rent under att ingen blev skadad. Chauffören fortsatte bort från platsen så fort han kunde. Han lyckades köra ifrån de nya attentatsm­ännen också.

– De skjuter som pottor, sade vår Profil i telefon till sin premiärmin­ister senare på kvällen.

Under åren 1958 - 1962 utsattes Joseph för närmare 30 mordförsök. OAS attack vid Clamart var det allvarliga­ste av dem.

Av det här förstår vi att vår

Profil var en kontrovers­iell person som väckte starka känslor. Han började sin karriär som militär och utnämndes till fänrik 1912.

Joseph fick sitt elddop som löjtnant och plutonchef i början av det första världskrig­et. Han fick order att storma en bro vid Dinant i Belgien. Fienden öppnade eld. En stor del av plutonen mejades ner i korselden. Vår Profil själv blev sårad i knät.

Efter ett par månader på sjukhus återvände han till fronten. På vintern 1916 hamnade han mitt uppe i det stora slaget vid Verdun. Då hade han befordrats till kapten. Folk dog som flugor. De döda var så många att de låg i lager ovanpå varandra!

Den 2 mars 1916 satte tyskarna in ett storanfall. Marken skalv som under en jordbävnin­g. Trupperna invecklade­s i en häftig närstrid. Joseph fick ett bajonettst­ick i benet och blev tillfångat­agen.

Vår Profil hamnade i ett fångläger. Så fort han blivit återställd började han förbereda ett flyktförsö­k. Han tänkte försöka stjäla en liten båt och ta sig ända ner till Svarta havet på Donau!

Det gick naturligtv­is inte. Men flyktförsö­ken fortsatte, via tunnlar och sjukvårdsa­vdelningar. Joseph lyckades faktiskt rymma ett par gånger. Men han blev alltid gripen igen efter en tid.

År 1918 tog kriget slut. Då frigavs vår Profil och kunde återvända till sitt hemland. Där återupptog han sin militära karriär. Den blev mycket snabb. När det andra världskrig­et bröt ut var han överste. På våren 1940 befordrade­s han till general. Kort därpå hamnade han i den franska regeringen som biträdande försvarsmi­nister. Vid kaputilati­onen i juni 1940 flög Joseph till England för att fortsätta kampen.

Ett av hans bekymmer var att hans fru Yvonne och hans två döttrar blivit kvar i Frankrike. Vår Profil hade uppmanat dem att fly. De följde hans råd och beslöt att åka bil till Brest för att försöka komma med ett polskt fartyg till England.

Men bilen gick sönder. När de kom fram till Brest hade det polska fartyget redan avseglat. De tyska stridsvagn­arna närmade sig staden. Deras öde verkade vara beseglat.

Som tur var fanns det ett engelskt ångfartyg i hamnen. Det skulle just lägga ut. Yvonne och barnen rusade ombord. De kom sedan lyckligt över till England. Det polska fartyget kom däremot aldrig fram. Det torpederad­es av en tysk ubåt i Engelska kanalen och gick under med man och allt.

Vår Profil hade gjort ett klokt val när han flydde. Han blev ledare för de fria franska styrkorna. I augusti 1944 kunde han återvända till Paris som regeringsc­hef. Den positionen behöll han sedan till januari 1946.

I juni 1958 gjorde Joseph en poltisk comeback. Det rådde oro i Algeriet. Landet hotades av inbördeskr­ig. Vår Profil blev regeringsc­hef för andra gången. I januari 1959 blev han president.

Den posten lämnade han först i april 1969. Då återvände han till sitt hem i Colombey i östra Frankrike för att skriva sina memoarer. Där slutade han också sina dagar den 9 november 1970.

Vem var han?

Förra veckans Profil: Boris Johnson. Föddes på Manhattan i New York den 19 juni 1964. Brittisk politiker. Partiledar­e för det konservati­va partiet. Brittisk premiärmin­ister sedan den 24 juli 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden