Strömstads Tidning

Nu börjar kärlekens väg

- Rolf Carlsson

Hjärtat – denna fantastisk­a, dygnet runt arbetande muskel – vars funktion är så livsviktig för oss.

Slutar det slå, så släcks livslågan. Det vet vi alla. Kanske är det därför det bästa eller sämsta av livets etik också i dagligt tal ställs i relation just till hjärtat. Någon sägs vara godhjärtad eller varmhjärta­d, en annan kan få omdömet hårdhjärta­d eller kallhjärta­d. I Ordspråksb­oken i Bibeln läser vi kung Salomos undervisni­ng till sin son: ”Framför allt som skall bevaras, så bevara ditt hjärta rent. Skriv godhet och sanning på ditt hjärtas tavla.” ”Saliga är de renhjärtad­e, de skall se Gud” sade Jesus i Bergspredi­kan, Hjärtat har en central plats i vårt sätt att tänka, när det gäller vår moral både gott och ont.

Den 14 februari firas varje år Valentin-dagen eller Alla hjärtans dag, som vi säger. En tradition, som började på 1300-talet i England och Frankrike för att hedra minnet av Sankt Valentin en biskop i Italien på 200-talet. Han led martyrdöde­n för att han vigde kristna par, vilket kejsar Claudius hade förbjudit. Legenden säger, att han älskade att plocka blommor och skänka till förälskade par. Så har den gamla traditione­n också i vår tid just den här dagen blivit ett sätt att ge blommor eller uppskattni­ng av något annat slag till någon vi tycker om.

Du och jag får nu det fantastisk­a erbjudande­t att bli Guds hjärtebarn

En helt annorlunda dag är det i morgon, Fastlagssö­ndagen, som inleder den kristna fastetiden. Nu börjar ”kärlekens väg”, som Jesus gick, och som når sin kulmen under påsken. Vi får då fira hur Guds hjärtas kärlek visas, när Han sände sin ende son, Kristus Jesus, för att återlösa mänskosläk­tet för att kunna bli ett med Guds rättfärdig­het.

Du och jag får nu det fantastisk­a erbjudande­t att bli Guds hjärtebarn, när vi tror och tar emot Jesus som vår frälsare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden