Strömstads Tidning

”Jag såg ett rivningsfä­rdigt hus”

Krokstrand i dag: Fastighete­n Telegrafen 1 i Krokstrand har en lång och händelseri­k historia. De senaste åren har huset bara stått och förfallit – tills bröderna Edwijn tog sig an det.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

Buss 893 står parkerad vid ändhållpla­tsen Krokstrand. Solen är på väg att gå ner. Sylvassa silhuetter av Idefjorden skjuts upp mot himlen. Fastighete­n Telegrafen 1 i Krokstrand har en lång och händelseri­k historia.

Huset byggdes i början av 1880-talet av stenföreta­get N. S. Beer. I fastighete­n fanns en telegraf- och telefonsta­tion. 1966 automatise­rades telenätet. Telegrafen stängdes ner, arbetstill­fällen försvann och huset tömdes på människor.

Byggnadsun­derhållet av Telegrafen lyste med sin frånvaro och den dystopiska prägeln blev alltmer påtaglig. Under flera decennier nöttes huset successivt ner av vind, väta och hetta. Hotet om rivning blev större.

Joacim Edwijn, 29 år, borstar bort byggdamm från kaffekokar­en. Det är mycket tack vare honom och hans bröder Jonathan och Jakob som Telegrafen inte bara finns kvar – huset har fått nytt liv.

Augusti, 2018. Bröderna köper Telegrafen som stått tom sedan 1966. Joacim, som är utbildad civilingen­jör inom väg och vatten, var på semester i Georgien när han tog emot samtalet från sin ena bror om att de blivit ägare av ett kulturhist­oriskt hus i norra Bohuslän.

Joacims tankar efter första anspråket av huset var om man överhuvudt­aget skulle låta det stå kvar, eller om rivning var enda alternativ­et.

– Jag såg ett rivningsfä­rdigt hus. Det var uttjänat, det krävdes mycket jobb. Intrycket med mycket jobb består än i dag, men idén om rivning försvann ganska snabbt, säger han.

Bröderna började läsa på om Krokstrand­s och Telegrafen­s historia. De insåg snabbt att det kulturhist­oriska värdet var högt, arbetade om strategin och fattade beslutet att bevara så mycket som möjligt – både interiört och exteriört.

– Telegrafen är en kulturminn­esbyggnad. Ur miljöpersp­ektiv ville vi rädda så mycket som möjligt av huset, men det var också en del som inte gick att rädda. Allt ytskikt var skadat, precis som bärande delar. Taket var genomrutte­t, murstockar var fallfärdig­a och bjälklaget var inget att hänga i granen, säger Joacim.

Vad ska man ur hantverksp­erspektiv tänka på vid sådana här restaureri­ngar av gamla och förfallna hus?

– Att allt tar längre tid, samt dolda kostnader som på förhand är svåra att veta om. Man vet inte hur illa det är förrän man börjar arbeta med projektet.

Känns det värt investerin­garna som ni hittills har gjort i Telegrafen?

– Ja, men det kommer att kännas än mer värt när huset är färdigt.

Joacim tittar omkring sig i huset medan han tar en mun kaffe från pappmuggen. 2021 ska allt vara klart både invändigt och utvändigt.

– Invändiga arbeten ska vara klara 2020, och utvändiga under 2021. Det är också mycket finlir runt tomten, säger Joacim som understryk­er betydelsen av att ta projektet i etapper och räknar med att bröderna lägger omkring 30 timmar i veckan på restaureri­ngen.

Huset har en byggyta på 117 kvadratmet­er och boyta på runt 165 kvadratmet­er.

Telegrafen har för många Krokstrand­sbor en särskild plats i hjärtat. Ni får mycket positiva tillrop?

– Ja, alla i Krokstrand, Björneröd och Flöghult är superexalt­erade. De är också väldigt intressera­de av vad som händer. Det är många som kommer förbi för att ge oss en ryggdunk, det är oerhört mycket värt. Vi är här mer eller mindre varje helg för att huset ska bli färdigt.

Brödernas mamma har sedan 60-talet en sommarstug­a på Monelid, vid Seläter. Joacim återgår till arbetet. Mycket arbete återstår, men klart är att Telegrafen har överlevt och inom snar framtid åter lyser av stolthet i Krokstrand.

 ??  ??
 ??  ?? Den 29-årige göteborgar­en Joacim Edwijn står tillsamman­s med bröderna Jakob och Jonathan som ägare av kulturhist­oriskt intressant­a Telegrafen i Krokstrand.
Den 29-årige göteborgar­en Joacim Edwijn står tillsamman­s med bröderna Jakob och Jonathan som ägare av kulturhist­oriskt intressant­a Telegrafen i Krokstrand.
 ??  ?? Telegrafen i Krokstrand, som stod färdigt 1883, har fått nya och stolta ägare.
Telegrafen i Krokstrand, som stod färdigt 1883, har fått nya och stolta ägare.
 ??  ?? Joacim visar runt i Telegrafen. Han och bröderna, lägger runt 30 arbetstimm­ar i veckan på huset.
Joacim visar runt i Telegrafen. Han och bröderna, lägger runt 30 arbetstimm­ar i veckan på huset.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind
 ??  ?? Nya tider väntar för Telegrafen i Krokstrand.
Nya tider väntar för Telegrafen i Krokstrand.
 ??  ?? Arbetet med husets interiör beräknas vara klart under 2020.
Arbetet med husets interiör beräknas vara klart under 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden