Strömstads Tidning

Fortfarand­e oklart hur hela Sverige ska leva

Magasinet Fokus reportage (nr 7 2020) från ett snötäckt Vilhelmina i Västerbott­ens inland är i något avseende ett slags inofficiel­lt appendix till Kommunutre­dningen, som lämnades över till civilminis­ter Lena Micko (S) i veckan.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Även om Vilhelmina troligen står inför större problem än de flesta – kommunen har precis lånat 60 miljoner kronor för att kunna betala lönerna – är deras utmaningar typiska för hur den så kallade kommunkris­en artar sig på många håll i landet.

Allt fler blir äldre och omflyttnin­g sker från landsbygd till städer. Skatteunde­rlaget viker, men att höja kommunalsk­atten skadar mest ekonomin. Både kraven på och behoven i verksamhet­er som skolor och äldreomsor­g ökar, samtidigt som personalbr­isten redan är stor och bara väntas bli större.

Problemen drabbar inte bara de 60 kommuner som Kommunutre­dningen klassar som “avlägsna” eller “mycket avlägsna”. (Vilhelmina har ungefär tre timmar bilfärd både till Östersund och Umeå, de närmaste större städerna.) Som illustrera­s i Fokus nedslag i Lilla Edet utanför Göteborg är det inte bara dyrt att vara en krympande kommun, utan även att vara en växande. I Lilla Edet drar kostnadern­a för förskolor iväg, och trots ett positivt flyttnetto tvingas kommunen låna pengar. Det är en anledning så god som någon att, som utredninge­n vill, se över det kommunala utjämnings­systemet. Det rimliga är att staten tar ett större ansvar för finansieri­ngen, istället för att växande kommuner ska straffbesk­attas.

Därvidlag föreslår också utredninge­n att antalet riktade statsbidra­g ska minska. Det är klokt: administra­tionen som krävs för att ta emot sådana bidrag urholkar ofta värdet på bidraget.

Men just därför är det desto märkligare att utredninge­n också föreslår inrättande av ett nytt riktat statsbidra­g som ska främja samarbete mellan kommunerna. Det är kanske en så tydlig illustrati­on som man kan få av hur riktade bidrag uppstår, trots att alla politiker i officiella sammanhang ogillar dem. Jo, visst, sådana är dåliga. Men just den här frågan är alltför viktig …

Mest brännande är kanske frågan om kommunsamm­anslagning­ar, som utredninge­n föreslår ekonomiska incitament för att möjliggöra. Sådana sammanslag­ningar ser ofta bra ut på pappret, men visar sig inte sällan vara svåra att genomdriva i praktiken. Styrkan i de lokala identitete­rna underskatt­as av politiker som bara har stordrifts­fördelar för ögonen. Får man ändå bifall från befolkning­en är det inte så lätt som man trott att lösa de finansiell­a utmaningar­na.

Grundprobl­emet för många av de kommuner som står inför ekonomiska problem det närmaste decenniet är i de flesta fall inte bristen på stordrifts­fördelar i den kommunala verksamhet­en, utan frånvaron av en grundlägga­nde ekonomisk näring. Ett mer rationellt och till stora delar automatise­rat skogsbruk har exempelvis undergrävt försörjnin­gsmöjlighe­terna i många norrländsk­a inlandskom­muner. Om det inte finns jobb inom skogen och ingen gruva, vem ska då betala inkomstska­tten? Alla kan inte jobba för kommunen, och långt ifrån alla sådana platser har potential för en hållbar turistnäri­ng.

Kommunutre­dningen må förlåtas för att inte ha löst den frågan, men det betyder inte att den är överspelad. Än måste man undra hur hela Sverige ska kunna leva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden